Znate pravilno skuhati RIŽ? To so 4 najpogostejše napake, ki jih dela večina

Napaka se začne že pri izbiri lonca
Ključne besede:
   riž    priprava    pravilno    okusno    kuhanje    nasvet    trik

Bel, rjav, dolgozrnat ... Obstaja več vrst riža in prav tako veliko napak, ki jih delajo mnogi pri pripravi le-tega. 

 

Uporaba napačnih loncev

Ko želimo skuhati riž, vzamemo prvi lonec, ki nam je pri roki, samo da je primerno velik. To je ena od napak na katero navadno ne polagamo pozornosti. Dobro pa je, da ima lonec za kuhanje riža debelejše dno, da se temperatura enakomerno širi in lonec postopoma segreva. Debelo dno lonca ima ključno vlogo tudi pri procesu absorbiranja in oblikovanju ''parnih žepov,'' ki so zelo pomembni pri kuhanju riža. Izbirajte lonce, ki so primerni tudi za pečenje v pečici.

 

Ne izperete riža

Se spomnite, koliko časa so naše mame in babice preživele za mizo in prebirale zrno za zrnom, da bi se prepričale, da ne bo kakšna nečista stvar končala v loncu? Dandanes mnogi v vodo, pripravljeno za kuhanje riža, samo stresejo zrna, posolijo in kuhajo naprej. Priporoča se, da se riž pred kuhanjem spira pod hladno vodo toliko časa, dokler voda ne postane ponovno bistra. Možno je, da na zrnih riža ostanejo sledi umazanije od predelave in pakiranja. 

 

Namakanje riža

Če imate raje aromatični riž, basmati ali neko drugo vrsto, se priporoča, da se riž malce namoči pred kuhanjem. Če radi kuhate z vinom ali delate rižoto z morskimi sadeži, vsekakor namočite riž v malce vina, da "posrka" aromo.

 

Pomembno: Kuhanje na nizki temperaturi

Mnogi se čudijo, zakaj se riž razkuha. Možno je, da je problem v tem, ker riž kuhate na previsoki temperaturi. Kuhajte ga na srednji temperaturi.