Imate tudi vi na koži rdeče pikice? To je razlog

Gre za angiom - mali benigen tumor, ki pa ni nevaren
Ključne besede:
   rdeče pikice    koža    razlog    način življenja    pojav    skrb

Če ste na koži opazili rdeče pikice, ki jih prej niste imeli, ne skrbite, saj gre za angiom - mali benigen tumor, ki je sestavljen iz krvnih žilic in je popolnoma nenevaren. 

 

 

2 razloga, zakaj se pojavijo na vaši koži: 

 

- Mnogi ljudje jih dobijo po 30. letu, se pravi da veliko vlogo tukaj igrajo tudi leta. So zelo majhne pikice, ki se največkrat pojavijo na trupu, rokah in ramenih, ženske pa jih imajo lahko tudi v predelu prsi. Pojavljajo se zaradi sprememb na koži in krvnih žilic, ki nastanejo čez leta.

 

- Lahko pa gre tudi za težave z zdravjem ali slabim življenjski slogom. Če angiom izgleda kot točka z ožiljem iz katere vejejo žilice, je lahko tudi znak, da imate težave z jetri, bolezni srca, lahko pa gre le za hormonsko neravnovesje v telesu. Tej vrsti angiomov se reče zvezdasti ali pajek angiom.

 

 

Kdaj do zdravnika?

 

Če opazite, da mala rdeča pikica začne rasti, spreminjati obliko ali pa je celo začela krvaveti. Ne odlašajte z zdravnikom, ampak ga obiščite čimprej!

 

Kaj narediti, da se ne bi pojavljali na vaši koži?

 

Najboljša zaščita je, da živite zdravo in imate uravnoteženo prehrano. Veliko sadja, zelenjave in seveda ne pozabite na zdrave maščobe iz avokada ter oljčnega olja. To bo vaši koži pomagalo, da ostane mlada in zdrava.

 

Strokovnjaki pravijo: ''Angiom nastane z rastjo krvnih žil, ki se združujejo in tvorijo rdeče tvorbe, najpogosteje po trupu. Menijo, da imajo hormoni pomembno vlogo pri njihovem nastanku pri ženskah, vendar pa se angiomi pojavljajo tudi pri moških. Ponavadi gre za več rdečih pikic, da bi se pojavili posamezno, je manjša verjetnost. Nimajo vpliva na zdravje, gre samo za estetsko pomanjkljivost."