Predmet v vašem domu, ki je bolj umazan od WC školjke

Gobice so polne bakterij, ki se jih lahko rešite samo na EN način
Ključne besede:
   krpa    gobica    umazano    bakterije    kuhinja    škodljivo Pomivalne gobice bi morali menjati vsaj 1x tedensko

Pomivalne gobice bi morali menjati vsaj 1x tedensko

Rezultat nedavne študije je namreč pokazal, da se na gobicah za pomivanje pojavlja ogromno bakterij, ki so bolj škodljive kot so sprva predvidevali. Strokovnjaki so opravili najbolj obsežno raziskavo do zdaj in vzeli 14 gobic, od tega 28 vzorcev in prišli do naslednjega spoznanja:

 

Kuhinja je prostor, kjer se dnevno razmnožujejo bakterije in prav pomivalne gobice so tiste, ki so človekovemu zdravju najbolj škodljive. Razlog? So tople, vlažne, v njih pa so tudi ostanki hrane,  zaradi česar so idealne za kopičenje mikroorganizmov. 

 

 

Strokovnjaki so na gobicah več različnih gospodinjstev našli kar 10 vrst škodljivih bakterij - med drugimi tudi stafilokoki in streptokok.

 

*Stafilokoki so rod grampozitivnih, negibljivih in nesporogenih aerobnih ali fakultativno anaerobnih kokov (okroglih bakterij) v grozdastih skupinah, ki lahko povzročajo gnojna vnetja in sepse, vendar je večina vrst za človeka nenevarnih in so del normalne bakterijske flore na koži in sluznicah.

 

*Streptokok so bakterije in jih obstaja več vrst, bolezni, ki pa jih povzročajo so: vnetje žrela, angina, sepsa, vnetje bronhijev, vnetje ušes, črevesne okužbe, pljučnica, itd.

 

 

Začasna rešitev

 

Kuhanje gobic in dezinfekcija v mikrovalovnih pečicah ne pomagajo, čeprav ti postopki uničijo več kot 50 % vseh škodljivih bakterij, a jih veliko na gobicah tudi ostane.

Tudi tiste gobice, ki so jih gospodinje redno spirale in med vsako uporabo osušile, so pokazale, da na njih ni bilo bistveno manj bakterij, kot na tistih, ki so ostale neočiščene.

 

Kako ukrepati? Lahko jih očistite v mešanici vode in belila, a s tem ne zagotovite tega, da bi bakterije popolnoma odstranili. Edino pravilno bi bilo, da gobice redno menjate enkrat tedensko.