6 živil, ki vas spravljajo v SLABO VOLJO!

Morda se razlog vaše slabe volje skriva v napačni prehrani
Ključne besede:
   živila    slaba volja    uživanje    počutje    ukinitev    prenehanje

Če uživate prava živila se v vašem telesu ustvari približno 90 % serotonina, hormona, ki je zaslužen za dobro voljo. Zato je pomembno, da si uredite svoj jedilnik, če imate občutek, da se počutite slabo, depresivno, utrujeno in brez volje - vzrok se velikokrat skriva tudi v hrani. Prehranska strokovnjakinja Rachel Kelly odsvetuje spodaj našteta živila, ki na vaše počutje vplivajo tako, da ste slabe volje, če jih uživate prepogosto.

 

DIETNE PIJAČE - to so pijače, ki se jim je dobro odreči, če jih uživate prepogosto. Gre za pijače, ki vsebujejo umetno sladilo imenovano aspartam, kateri zavira sproščanje serotonina v vašem telesu. In ravno serotonin je tisti, ki vpliva na vašo dobro voljo. Popijte raje kozarec vode, črne kave ali čaja.

ENERGIJSKE in ŽITNE PLOŠČICE - če obožujete energijske ploščice se jim ni potrebno odpovedati v popolni meri. Jejte tiste, ki imajo na 100 g največ 8 gramov sladkorja. Kajti dnevni vnos sladkorja naj bi bil 30 - 35 g, kar pa odrasel človek hitro prekorači. Vsi ti izdelki vsebujejo veliko sladkorja, ki sicer zagotovi porast energije, a ta kaj hitro tudi pade. Začne se sproščati hormon stresa, ki vodi v slabo voljo.

 

INDUSTRIJSKE SLADICE - pakirane sladice, ki jih zagledate na trgovinski policah so običajno polne sladkorja, umetnih barvil in konzervansov, ki vas nato s svojo podobo dobesedno premamijo. Če se že nameravate pregrešiti, si privoščite krof, kremšnito, čokoladni zavitek, ki ga kupite v bližnji pekarni. 

 

HITRA HRANA - tukaj ni potrebe poudarjati, da je hitra hrana strup za vaše telo, če si jo radi privoščite prepogosto. Ocvrta hrana je polna trans maščobnih kislin, ki na vaše telo vplivajo tako, da nižajo količino omega 3 maščob. Če v vašem telesu ni dovolj omega 3 in drugih esencialnih maščob to vodi v pesimizem, depresijo, tesnobo in slabo voljo.

 

SLANI PRIGRIZKI - zmernost je tista, ki velja pri vsaki stvari in prav tako tukaj. Preden si privoščite prigrizek, poglejte sestavine. Številni namreč vsebujejo MSG (mononatrijev glutamat), ki je ojačevalec okusa in je dodan predelani hrani. To je snov, ki negativno vpliva na razpoloženje, lahko povzroča glavobole, utrujenost in občutek šibkosti.