V VEDNOST: Sadje in zelenjava, ki ju ne smemo mešati med seboj

Ni vse sadje primerno za mešanje, saj lahko povzroči telesu več škode kot koristi
Ključne besede:
   mešanje    nezdravo    prebava    motnje    zelenjava    sadje    smoothie

Sadje in zelenjava sta dve živili, ki se v želodcu prebavljata različno dolgo, zato moramo biti pri mešanju le teh izredno previdni, da si v želodcu ne povzročimo nevšečnosti. Mešanje več vrst sadja in zelenjave povzroči lahko nepopolno prebavo, napihnjenost, prebavne motnje in utrujenost. 

 

Vse težave pa se včasih začnejo ravno pri smoothijih, ki veljajo za zdrave napitke, a temu ni tako. Mešanje različnega sadja med sabo ni dobro, sploh, če govorimo o mešanju banan, melon, jagod in podobnih vrst sadja.

Citruse ni dobro mešati, banane pa bi se morale jesti vedno same. Nikoli torej ne mešajte jagod in banan, korenčka in banan, melone in lubenice.

 

Sladko sadje: grozdje, banane, kaki ...

Srednje kislo sadje: maline, breskve, češnje, slive, hruške ...

Kislo sadje: ananas, pomaranče, kivi, jagode ...

 

Smoothiji zmešani z več vrst sadja na prvi pogled izgledajo zdravi, pa niso najbolj primerni

 

Prav tako ne mešajte kislega in polkislega sadja (jabolka in breskve) s sladkim sadjem, saj so takšne kombinacije lahko razlog vaših glavobolov in težav z želodcem. Raje posezite po sadni solati iz kislega in polkislega sadja.

 

Če prisegate na smoothije, vanje vmešajte več vrst listnate zelenjave, kot so špinača, listi pese, peteršilj, zelena ... 

 

 

Sadje se prebavi hitreje, vsebuje več sladkorja kot zelenjava, kar lahko posledično oteži prebavo zelenjave. Zato morate biti pri pripravi raznoraznih napitkov previdni, da z mešanjem zelenjave in sadja ne povzročite bolečin v želodcu ter pekoče zgage. 

 

Sadje bi morali jesti samo in ga z ničimer mešati, saj le tako iz njega dobimo zdrava hranila. Priporočajo en sadež na dan, ljudje pa z raznoraznimi smoothiji vase vnesejo preveč sadja, preveč sladkorja in povrhu vsega zmešajo še sadje, ki ga ni dobro mešati. Telo tega ne more prebaviti in ga ne absorbira vase tako, kot bi si želeli, kar povzroči težave. 

 

Jabolko je edina izjema, ki jo lahko vmešamo tako v zelenjavni sok ali smoothie.

 

 

Če zelo radi pijete raznorazne smoothije, potem je dobro, da upoštevate naslednje:

 

- zmiksajte le en kos sadja in ne 5 različnih

- sadje raje zmešajte z zelenjavo, dobrimi beljakovinami, kot so sirotka, jogurt, skuta, jajce in mu nato dodajte še nekaj kvalitetnih naravnih maščob (kokosovo mleko, semena, oreščki, avokado, ...)