POZOR: 6 živil, ki jih ne smete pogrevati v mikrovalovni pečici

Hitro pripravljena hrana škodi zdravju
Ključne besede:
   hrana    mikrovalovka    zdravje    pogrevanje    škodljivo    ogrožanje

V današnjem času, ima že skoraj vsak doma mikrovalovno pečico, ki služi za hitro in učinkovito pogrevanje hrane. Čeprav smo že velikokrat slišali, da pogrevanje v njej ni najbolj zdravo, nismo temu namenjali prevelike pozornosti. Prehranska strokovnjakinja Brigitte Zeitlin je povedala, da so ostanki v resnici lahko prav okusen obrok, vendar moramo biti pri pogrevanju previdni.

 

 

6 živili, ki jih ni dobro pogrevati:

 

 

 KROMPIR

 

 

Pravilno ohlajen in kasneje pogret krompir ni nevaren. Nevarnost se pojavi, če ga boste pripravljenega pustili na sobni temperaturi in ga nato slabo pogreli - to lahko pelje v zastrupitev. Razvije se lahko namreč bakterija botulin, katere pa pogrevanje v mikrovalovni pečici ne uniči. 

Nasvet: Če boste ostanke krompirja pospravili v hladilnik in jih imeli namen naslednji dan pogreti to storite v ponvi.

 

 

PIŠČANEC

 

 

Nič ni narobe, če boste naslednji dan v mikrovalovni pečici pogreli pripravljenega piščanca, a le pod pogojem, da je temeljito kuhan ali pečen. Priprava piščanca je kritična, saj pri kosteh rad ostane surov ali slabše pečen. Hrana v mikrovalovni pečici pa se velikokrat ne segreje enakomerno in lahko se zgodi, da vročina 

 

Nasvet: Bolje, da uporabite štedilnik.

 

 

RIŽ

 

 

Puščanje kuhanega riža na sobni temperaturi je nepriporočljivo, saj se na njem hitro razvijejo bakterije, ki pa lahko povzročijo zastrupitev s hrano. 

 

Nasvet: Če ne pojeste vsega kuhanega riža, ga hitro shranite v hladilnik in nato klasično pogrejte na štedilniku.

 

 

GOBE

 

 

Gobe so tiste, za katerega pogrevanje strogo odsvetujejo! Gobe imajo v sebi pristone mikronutriente, ki lahko ob pogrevanju povzročijo, da pride do resnih želodčnih težav. Poleg tega pa se lahko na njih kaj hitro pojavijo škodljive bakterije. 

 

Nasvet: Vedno pojejte le sveže pripravljene.

 

 

HRANA Z VELIKO OLJA

 

 

Večina olj prenese visoke temperature, a če so te presežene, začno sproščati zdravju neprijazne snovi. Pogrevanje ocvrtih jedi v mikrovalovni pečici zato ne priporočajo. Visoka temperatura namreč povzroči, da spodbudi nastajanje škodljivih prostih radikalov.

 

 

 

MLEKO ZA OTROKA

 

Mleko za novorojenčka nikar ne pogrevajte v mikrovalovni pečici. Dokazano je, da se ne segreje enakomerno in lahko povzroči resne opekline pri otroku. Mleko v steklenički, zato raje pogrevajte v posodi z vročo vodo.