To je signal z dlanjo, ki ga morate poznati: Preko video klica je prijateljici sporočila, da jo partner pretepa

''To je način komunikacije, ki bo pomagal vsem, ki se soočajo z nasiljem''
Ključne besede:
   nasilje    zloraba    znak    dlan    signal    pomoč    palec    pretep    videoklic    pika

Signal za pomoč žrtvam zlorab je lahko črna pikica sredi dlani ali palec obrnjen v dlan. Ker vse več ljudi ostaja doma zaradi epidemije, so nekateri v stiski, saj v tem času postanejo žrtev zlorabe svojih najbližjih. Z načinom komunikacije, kjer se uporabi le dlan, lahko žrtev zlorabe preko video klica ali na kakršenkoli drugi način svojim znancem, sodelavcem ali prijateljem sporočil, da potrebuje pomoč. To je način oz. signal, da si neopazen in tisti, ki izvaja nasilje nad osebo ne ve, kaj se dogaja.

 

Palec obrnjen v dlan sporoča, da je oseba zlorabljena in rabi pomoč

 

Na posnetku spodaj lahko vidite primer, ko sta se dve prijateljici pogovarjali preko video klica o receptu. Plavolaso dekle je prijateljici z dlanjo pokazalo signal, da je žrtev zlorabe, medtem, ko se je v ozadju sprehajal njen nasilni partner. Ko je prijateljica na drugi strani kamere videla, kaj ji je pokazala, je v hipu utihnila in vedela, da rabi pomoč.

 

 

''To je način komunikacije, ki bo pomagal vsem, ki se soočajo z nasiljem. Vemo, da nekateri ne upajo ali ne morejo pobegniti pred nasilnim partnerjem, zato želimo, da s signalom preko video klica ali fotografije sporočijo najbližjim, da je nekaj hudo narobe. Zavetišča in podporne službe storijo vse, da se odzovejo na naraščanje nasilja. Signal for Help želi prispevati k tem prizadevanjem,'' je v sporočilu za javnost dejala Paulette Senior, predsednica in izvršna direktorica Kanadske fundacije žensk.

 

Kanadska fundacija, ki si prizadeva za zaščito žensk je za ročni signal klica na pomoč ustvarila preprosto in z eno roko, zato ga je mogoče tiho pokazati, da prosi za pomoč prijatelje, družino ali kolege. Organizacija upa, da bo ob razdelitvi ročnega signala manj partnerjev trpelo v tišini.

 

Prav tako pa ''klic na pomoč'' predstavlja črna pika na notranjosti dlani.