To so igrače, ki jih ne kupujte svojemu psu!

Nekatere igrače za vašega kosmatinca predstavljajo nevarnost
Ključne besede:
   pes    igrača    nevarnost    žvečenje    veterinar    poškodba    zadušitev

Lastniki psov si želijo svoje kosmatince osrečiti tudi s tem, ko mu ponudijo igračko, ob tem pa pozabijo na dejstvo, da vsaka igrača ni zanj in mu namesto radosti, povzroči težave. 

 

To so igrače, ki psa lahko spravijo v nevarnost:

 

Igrače iz lateksa

 

Lateks je izredno priljubljen sestavni material pasjih igrač. A podobno, kot imaš lahko alergijsko reakcijo nanj ti, jo ima lahko tudi tvoj kosmatinec. V skrajnih primerih lahko stik z lateksom povzroči mehurčkaste izpuščaje in celo izpadanje dlake. Pred nakupom igrače torej vedno preveri nalepko, na kateri so navedene vse vključene sestavine izdelka.  

 

Igrače polnjene sintetičnimi polnili

 

Obstaja velika verjetnost, da bo pes zaradi pretiranega žvečenja igrače le-to pretrgal in pojedel njeno polnilo. Prva nevarnost, ki preti, je zadušitev, saj se lahko gosto polnilo zadrži v njegovem grlu. Druga nevarnost, ki se lahko pripeti v primeru, da mu polnilo le uspe pogoltniti, pa so blokade prebavnega trakta. Poliester lahko ustavi prebavni proces, ki ga lahko (če pripetljaj seveda pravočasno opazite) z operacijo sprosti le veterinar.

  

 

Piskajoče igrače

 

V notranjosti piskajočih igrač lahko najdete zvočne mehanizme in pogosto predstavljajo tveganje za pse z velikim žvečilnim nagonom. Pri nakupu piskajočih igrač bodite vedno pozorni na proizvajalca in kvaliteto izdelka, ki bo kljub močnim pritiskom čeljusti mehanizem obdržala na svojem mestu in preprečila morebitno zadušitev.

 

 

Igrače z luknjo na sredini

 

Igrača lahko zaradi svoje oblike med žvečenjem v ustih psa povzroči vakum, zaradi katerega spremeni obliko in se posledično vsesa v njegovo grlo, kar lahko povzroči zadušitev.

 

Teniške žogice

 

Teniška žogica se marsikateremu lastniku zdi idealna za igro, a ni ravno tako. Če imate doma psa, ki žogice rad žveči in spada med pasme z močnimi čeljustmi, jo lahko stre. Poleg tega klobučevina (material, iz katerega so izdelane žogice) hitro povzroči zlom pasjega zoba ali pa jih obrabi, kar vodi do splošnih težav z zobovjem in žvečenjem hrane. Lahko se zgodi, da koščke žogice tudi poje, kar pa povzroči dodatne težave in je potreben obisk veterinarja.

 

Lesene palice

 

Verjetno se je že nemalokrat zgodilo, da ste svojega psa odpeljali na sprehod, nato pa ga odpeli in ga razveselili z metanjem palic. Nekateri psi jih le prinesejo, spet drugi pa jih raje začnejo žvečiti. Ob žvečenju se zlahka razcepijo, drobci lesa pa zarežejo v dlesni in povzročijo krvavitev. V primeru, da je pes koščke že pogoltnil, pa lahko pride do blokade v prebavnem traktu.