To so živila, ki pomagajo ''ohlajati'' telo in boste lažje prenašali vročino

Ste vedeli, da limone, jagode in češnje ''grejejo'' vaš organizem?
Ključne besede:
   poletje    hrana    hlajenje    sveže    telo    jedilnik    vročina

V poletnem času se večina ljudi izogiba hrani, kot so vroče juhe ali preveč mastna hrana, ki utruja in povzroča prekomerno potenje. V času, ko je zunaj vroče, je dobro poseči po hrani, ki ''hladi'' in osveži. Na ta seznam spada tako zelenjava, kot sadje in ostala živila.

 

Na vašem jedilnem listu naj se v poletnih mesecih večkrat znajdejo: paprika, kumare, ohrovt, cvetača ali bučke, prav tako ne pozabite na melone, lubenice, marelice, fige, češnje, grozdje in slive.

 

 

Če ste ljubitelji žit, pa izberite ječmen ali basmati riž.

 

Prav tako ne pozabite na fižol, lečo in čičeriko, ki pomagajo organizem vlažiti. Hladiti pomaga tudi kozje in kravje mleko ter siri.

 

Med začimbami posezite po baziliki, kurkumi, žafranu, meti, koromaču, kumini, korianderu, kopru. Za osvežilne čaje pa uporabite kamilico, koprive, hibiskus in koromač.

 

Živila, ki se jim je v času vročinskih valov bolje izogniti, ker grejejo organizem, so limone, jagode, češnje. Pri zelenjavi se izognite pesi, korenju, česnu, oljkam, surovi čebuli, kolerabi, čiliju, pekoči papriki. Telo grejejo tudi mandlji, orehi, arašidi, sezamova semena, brazilski in indijski oreščki.

 

Začimbe, ki jih je bolje uživati pozimi kot poleti, pa so klinčki, ingver, origano, rožmarin in žajbelj.