13 nenavadnih fobij, ki jih imajo ljudje!

Fobija pomeni strah in je vrsta anksiozne motnje, ki se izraža kot močan in vztrajen strah
Ključne besede:
   strah    fobija    bizarno    psihoza    bolezen    um

Ljudje imamo ogromno strahov, med drugimi tudi do stvari, ki nam niso poznane. Poznamo pa tudi tiste strahove, ki v nas vzbujajo neprijetne občutke že s tem, ko pomislimo nanje, kaj šele, da bi se jih dotaknili ali jih samo zagledali. Strah pred kačami, pajki, višino ali temo je nekaj, kar se nam ne zdi čudno, kaj pa strah pred goloto ali lasmi? No, to pa je nekaj drugega.

 

Zbrali smo nekaj najbolj bizarnih fobij, ki so na prvi pogled mogoče res zabavne, v resnici pa ''fobikom'' predstavljajo veliko več težav, kot si mislimo.

 

1. Alektrofobija – strah pred piščanci

 

Ljudje, ki se bojijo piščancev, v najhujših primerih napad panike dobijo že, ko vidijo kokošje pero, videti pa ne morejo niti jajc, niti piščančjega mesa.

 

2. Triskaidekafobija – strah pred številom 13

 

Ko nastopi 13. dan v mesecu, ljudje, ki trpijo za triskaidekafobijo, nočejo stopiti iz svoje hiše, saj se bojijo, da se jim bo zgodilo nekaj slabega. Številke se na daleč izogibajo in tudi tega članka verjetno ne berejo.

 

3. Neofobija – strah pred novostmi

 

Čeprav si pri strahu pred novostmi najpogosteje predstavljamo naše dedke in babice, ki se kot hudič križa bojijo računalnikov in pametnih telefonov, pa je ta strah do neke mere precej pogost tudi pri otrocih. Strah ali zavrnitev okusa hrane je znan kot prehranska neofobija. Govorimo o obnašanju, značilnem za stopnjo razvoja otroka. Prehrana neofobija, ki dobesedno pomeni, da se boji okusa neznane hrane, se nanaša na zavrnitev novih živilskih proizvodov.

 

4. Heliofobija – strah pred soncem

 

Medtem ko se večina človeštva z veseljem nastavlja sončnim žarkom in hrepeni po lepšem vremenu, so tile oblačni dnevi pisani na kožo vsem, ki trpijo za heliofobijo. Neracionalen strah lahko vpliva tudi na njihovo zdravje, saj zaradi izogibanja soncu lahko utrpijo pomanjkanje vitamina D.

 

5. Chaetofobija – strah pred lasmi

 

So ljudje, ki jim odpadli lasje zbujajo gnus in so tisti, ki se jih na smrt bojijo. Strah pred lasmi je pri nekaterih tako močan, da se bojijo celo tistih na svoji glavi.

 

6. Gimnofobija – strah pred goloto

 

To je strah pred lastno goloto in predtem, da sam sebe ne moreš gledati golega. Nekateri gimnofobi se celo tuširajo oblečeni!

 

7. Oikofobija – strah pred domom

»Ljubo doma, kdor ga ima,« vsekakor ne velja za ljudi, ki trpijo za oikofobijo – neracionalnim strahom pred hišnimi aparati, opremo, in drugimi hišnimi predmeti. Če kup umazanega perila že nekaj časa čaka, da ga opereš, torej mogoče ne gre za lenobo, ampak za tvoj strah pred pralnim strojem.

 

8. Tripofobija – strah pred luknjami

 

Gre predvsem za strah pred skupinami lukenj, ki po mnenju psihologov izvira iz naše evolucijske zgodovine. Luknje, ki jih naredijo žuželke ali rane namreč podzavestno povezujemo z nevarnostjo.

 

9. Fagofobija – strah pred požiranjem

 

Na prvi pogled nenavadna, a precej nevarna fobija, saj lahko povzroči izgubo telesne teže in celo podhranjenost. Fagofobi imajo v blažjih oblikah fobije težave z goltanjem nekaterih stvari, kot so na primer tablete, v hujših pa sploh ne marajo jesti in piti.

 

10. Omfalofobija – strah pred popki

 

Ljudem, ki trpijo za omfalofobijo je misel, da se bi nekdo dotaknil njihovega popka, povsem nepredstavljiva groza!

 

11. Ergofobija – strah pred delovnim okoljem

 

Ergofobi se na delovnem mestu počutijo zelo slabo, v najhujših primerih pa so zaradi stresa in živčnosti, ki jim jo povzročajo pisarne, pogosto brezposelni.

 

12. Panfobija – strah pred vsem

 

Panfobiki živijo v neprestanem strahu, nekateri imajo tudi občutek, da jim vse življenje zasleduje zlo.

 

13. Fobofobija – strah pred fobijami

 

Če enkrat trpiš za hudim neracionalnim strahom, te lahko hitro postane strah tega, da se boš bal še drugih stvari! A brez skrbi, če si se prebil do konca našega seznama, te težave gotovo nimaš.