Preženite spomladansko utrujenost: Na št. 6 veliko ljudi pozablja!

Gibanje na svežem zraku je pomembno - vsaj 30 minut na dan!
Ključne besede:
   utrujenost    pomlad    zaspanost    nasveti    gibanje    voda    kaos    rešitev

Vse diši že po pomladi in to je čas, ko se narava prebuja, mi pa postajamo nekoliko zaspani. Spremembe v zraku se čutijo in z njimi postajamo vse bolj utrujeni. Če se vas loteva spomladanska utrujenost in ne veste točno, kako bi jo ugnali, imamo za vas nekaj nasvetov, ki delujejo le, če se jih res držite :) 

 

To so vzroki, da ste utrujeni bolj kot običajno: 

 

1. Premalo se gibate

 

Če spadate med tiste vrste ljudi, ki ne najdejo časa za aktivnost ali pa se vam preprosto ne ljubi, vedite, da je dovolj že 15 minut gibanja na dan - šteje tudi hoja. Namesto dvigala izberite stopnice, namesto avta pa kolo. 

 

2. Živite v neredu

 

V vašem domu vlada pravi nered. Čas je, da pospravite odvečno kramo in se znebite stvari, ki jih ne potrebujete. Pospravite nered okoli sebe, ne pustite, da je ''tisti stol'' poln oblačil, omara polna stvari, ki jih ne rabite ter kuhinja obložena z umazanimi posodami. Storite to in zagotovo se boste počutili bolje. Zadihali boste.

 

3. Vaše življenje je en velik kaos

 

Služba, otroci, pospravljanje in ostale dnevne obveznosti vas spravljajo v obup. Počutite se nenormalno utrujeni že, ko pomislite na vse, kaj šele, da bi se česa lotili. Poskušajte se sprostiti in si vzeti čas zase - ne izgovarjajte se, da nimate časa. Dovolj bo že, da se umaknete nekam na samo, preberete dobro knjigo ali počnete tisto, kar vas res veseli - tudi, če je to gledanje v prazno. Dovolj bo že 30 minut na dan.

 

4. Vaša prehrana je neuravnotežena in slaba

 

Vaša prehrana je polna sladkarij, sladkih pijač, večinoma jeste mastno in hitro pripravljeno hrano. Vse to vodi k temu, da je vaše telo utrujeno in brez energije. Nič ni narobe, če si privoščite košček čokolade, pojeste sladoled ali si sem pa tja zaželite kos pice, a vse v mejah normale. Jejte hrano bogato z beljakovinami, vlakninami in predvsem ne pozabite na omega 3 maščobe. Verjemite, da se bo vaše počutje izboljšalo in boste kos vsem opravilom - pa še izgledali boste dobro ;)

 

5. Okoli vas je preveč hrupa

 

Verjeti ali ne, a je tudi hrup tisti, ki povzroča utrujenost. Če se nahajate v okolju, ki je preglasno in prehrupno, postanete prej utrujeni, kot sicer. Vse to se kopiči in ko pridete domov, si zaželite le, da bi se ulegli v posteljo, se pokrili čez glavo in zaspali. Če se le da, se izogibajte hrupu, sploh, če vas to zares moti. Če drugega ne, se sprehodite, pojdite na zrak in si zbistrite glavo - pomaga tudi poslušanje umirjene glasbe.

 

6. Pijete premalo vode 

 

Voda, voda in še enkrat voda. S seboj vedno nosite stekleničko vode in vsake toliko naredite požirek. Počutili se boste bolje, prav tako pa bo lepše videti tudi vaša koža. Če vam pitje vode povzroča težave, stisnite vanjo malce limone ali pomaranče.