VALENTINOVI KROFKI S ČOKOLADO IN MALINAMI: Ko pust in valentinovo združiš v sladko čarovnijo!

Mmmmmm, njami!
Ključne besede:
   krof    ameriški    maline    čokolada    valentinovo    pust    sladkarija    okusno    recept

Na spletni strani Rudolfova malca smo našli slasten recept za čokoladne krofe z malino, ki so idealni v času, ko je pred vrati pust in valentinovo. 

 

SESTAVINE:

 

Za 12 krofkov.

 

ČOKOLADNI KROFKI IZ PEČICE Z MALINAMI:

- 270 g bele pšenične moke

- 45 g kakava, BAM

- 1 čajna žlička pecilnega praška

- 1 čajna žlička sode bikarbone

- 2 jajci

- 150 g sladkorja

- 4 g soli

- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta ali vanilijeve paste, BAM

- 150 g mleka

- 120 g navadnega jogurta (lahko nadomestimo s kislo smetano)

- 60 g masla

- skodelica zamrznjenih malin (cca. 30 g)

 

OSTALO:

 

- 200 g temne čokolade, BAM

- 1 čajna žlička kokosovega olja

- malo bele čokolade

- grobo mleti praženi lešniki, BAM

- piškotki

- liofilizirane ali sveže maline

- kokosov čips

- mandljevi lističi

 

 

POSTOPEK:

 

Pripravimo pekač za donuts krofke – poškropimo ga s sprejem proti prijemanju ali ga namastimo z maslom in rahlo pomokamo ali posujemo s kakavom. Pečico segrejemo na 180 °C (navadna pečica).

 

Maslo stopimo in ga damo na stran.

 

V eno posodo stehtamo in presejemo suhe sestavine: moko, kakav, pecilni prašek in sodo bikarbono.

 

V drugi posodi stepemo jajca, sladkor in sol. Dodamo še vanilijo.

 

Nato dodamo mleko in jogurt ter premešamo.

 

Dodamo še suhe sestavine in premešamo. Med mešanjem vlijemo še stopljeno maslo in mešamo le toliko časa, da dobimo enotno zmes.

 

Maso nato nadevamo v pekač – najlažje bomo to storili s pomočjo servirne vrečke, ki ji odrežemo konec (ne potrebujemo posebnega nastavka).

 

Foto: Rudolfova malca

 

Vdolbine pekača napolnimo do 3/4. Dodamo še zamrznjene maline, ki jih nekoliko zdrobimo na manjše koščke.

 

Krofke pečemo na 180 °C približno 10 do 12 minut. Če imamo le en pekač za krofke (za 6 krofkov), najprej spečemo prvih 6, nato počakamo, da se krofki nekoliko ohladijo, pekač zopet namastimo in nato nadevamo s preostalo maso. Maso medtem shranimo v servirni vrečki ali v posodi, pokriti s folijo za živila.

 

Ko so krofki pečeni (preverimo z zobotrebcem), jih pustimo v pekaču, da se nekoliko ohladijo, nato pa jih damo iz pekača na rešetko, kjer naj se do konca ohladijo.

 

Foto: Rudolfova malca

 

Nato pripravimo še glazuro. Čokolado in kokosovo olje stopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici (vmes mešamo, da se ne sesiri).

 

Nato krofke pomakamo v glazuro in jih odlagamo na rešetko. Preden se čokolada strdi, dodamo še dodatke, kot so lešniki, kokosov čips, maline, mandlji, piškotki ipd.

 

Čokoladni krofki iz pečice so nared! Njam! Najboljši so prvi dan. Sicer pa jih lahko shranjujemo v zaprti škatli v hladilniku do 3 dni.