To je razlog, zakaj bi morali dnevno zaužiti 3 jajca

Koristna pri zmanjševanju holesterola in zagotavljanju pravšnje količine beljakovin
Ključne besede:
   jajca    beljakovine    prehrana    živilo    zdravje

Jajca so univerzalno živilo, ki predstavljajo pomemben del naše vsakdanje prehrane in so koristna za naše zdravje, saj imajo močno hranilno vrednost. Gre za prvovrsten vir vitaminov in mineralov ter vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih človekovo telo potrebuje za rast in razvoj.

 

Dolgo časa je veljalo zmotno prepričanje, da jajca višajo raven holesterola, kar pa je bilo v preteklih letih večkrat ovrženo, saj to živilo sicer resda vsebuje holesterol, vendar gre v resnici za dober holesterol (HDL), ki blagodejno vpliva naše zdravje. 

 

Nutricionisti zato pravijo, da bi vsak posameznik moral dnevno zaužiti 3 jajca. Razlog za to je poleg zgoraj omenjenega odličnega vira vitaminov in mineralov, še prisotnost holina, encima, ki igra pomembno vlogo pri obnavljanju možganskega tkiva. Prav tako so jajca koristna pri zmanjševanju holesterola in zagotavljanju pravšnje količine beljakovin. Kot zanimivost, dve jajci imata toliko beljakovin kot porcija mesa. 

 

Eno jajce srednje velikosti ima približno 66 kcal, vsebuje pa visoke koncentracije vitaminov A, B-12, E, D, prav tako pa tudi železo, folno kislino, kalcij in omega 3.