ZAPORE CEST zaradi Putinovega obiska

V soboto, 30. julija se izogibajte GORENJSKI avtocesti
Ključne besede:
   promet    ceste    gneča    zastoji    Putin    obisk    zapora cest Zapora cest

Zapora cest

Pred nami je eden najbolj prometno obremenjenih vikendov v letu (začetek NEMŠKIH IN ITALIJANSKIH POČITNIC), v Slovenijo pa v soboto pride tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

 

 

Dejstvo je, da v soboto popoldne pričakujemo hude zastoje, pa tudi jezne voznike, v glavnem turiste, ki se odpravljajo na jug, proti morju oziroma nazaj v svoj varen dom.

 

 

 

Zaradi zagotovitve varnosti našega in ruskega predsednika, bo promet OVIRAN na območju Gorenjske:

 

 

 

- širše območje Letališča Jožeta Pučnika, 

 

- gorenjska avtocesta med Ljubljano in predorom Karavanke 

 

- predor Karavanke naj bi zaprli ob 11:00

 

- državna cesta med Jesenicami in prelazom Vršič

 

- zapora Vršiške in Ruske ceste, ki vodi preko prelaza Vršič, veljala že od petka 29. julija 2016, in sicer od 20. ure   dalje.

 

- in Ljubljane (severna obvoznica) 

 

Ceste bodo na relacijah potovanja daljši ali krajši čas tudi zaprte.

 

Policisti pravijo, da bodo zapore umikali, ko ne bodo več potrebne. 

 

 

 

Danes popoldan bodo policisti s pristojnimi službami vzdrževalca cest začeli z zapiranjem avtocestnih počivališč (ne bencinskih servisov, ki bodo normalno delovali), ki bodo zaprta tudi jutri. Od danes zvečer je zaradi dogodka predvidena tudi zapora ceste na Vršič s kranjskogorske in novogoriške strani, zato uporabnike tega območja prosimo, naj to upoštevajo pri načrtovanju poti in hoji v gore.

 

 

Kdor se bo jutri na območju od Jesenic do Kranjske Gore odpravljal v gore, naj pričakuje, da bo to območje z vozilom lahko zapustil šele po koncu zadrževanja varovane osebe na območju.

 

 

Gibanje oseb po centru Kranjske Gore praviloma ne bo omejeno, bodo pa policisti preprečevali zadrževanje oseb v neposredni bližini cest in prireditvenega prostora.

 

 

Promet bo najmanj v prvi polovici popoldneva zaradi krajših ali daljših zapor na nekaterih mestih ob relaciji potovanja varovane osebe oviran tudi na kolesarki stezi med Jesenicami in Ratečami.

 

 

 

 

 Modra barva označuje zaporo ceste

 

 

Kako se izogniti zaporam na Gorenjskem?

 

Tako Dars kot avstrijski Asfinag voznikom iz zahodne in severne Evrope svetuje, da za pot proti Hrvaški uporabijo pot preko Italije, v obratni smeri pa pot preko Italije ali preko Ljubljane in Maribora v smeri proti Gradcu (Graz). Uporabniki avtoceste A10 iz smeri Salzburga se naj v primeru zaprtja predora Karavanke na razcepu pri Beljaku (Villach) usmerijo proti Italiji (A23, Trbiž/Tarvisio-Udine-Palmanova) in naprej proti Sloveniji (priporočena je avtocesta A34, Villesse-Gorizia in nato v Sloveniji H4 Vrtojba-Razdrto).

 

 

Za tiste, ki se v soboto vračajo proti severu, svetujejo navedeno italijansko smer ali uporabo primorske avtoceste A1 preko Ljubljane (A2/A1) in naprej po A1 proti Mariboru in Gradcu. Iz smeri Dalmacije (A3) svetujejo uporabo obvoza preko hrvaške avtoceste A4, madžarske M7 in slovenske A5 do Maribora in naprej proti Avstriji. Druga možnost je uporaba dolenjske avtoceste A2 (Obrežje-Ljubljana), iz Ljubljane pa je potem možna pot proti Postojni po primorski avtocesti A1 in preko Italije proti Avstriji ali smer po vzhodni obvoznici Ljubljane (A1) proti Mariboru in Gradcu.