8 fascinantnih držav za počitnice, kjer vaša denarnica ne bo trpela

Če še nimate načrtov, je morda zdaj čas zanje
Ključne besede:
   država    počitnice    poceni    izlet    potovanje    denar    varčevanje    ugodno    evropa

Na spletni strani Cekin.si so se razpisali o tem, kam odpotovati, da vaša denarnica ne bo trpela. Našteli so kar 8 držav, ki so lepe, odlične za počitnikovanje in za povrhu vsega še ugodne! Če razmišljate, da bi nekam odpotovali in ne bi radi obubožali, potem so te države prave:

 

Poljska

 

Pravijo, da se moramo odpraviti na Poljsko, če želimo zares uživati v najboljšem, kar ponuja Evropa. Ta kulturno izredno bogata država ponuja nešteto možnosti tako ljubiteljem pohodništva in narave kot tudi nočnim pticam, ki uživajo v raziskovanju mest. Če želite za nekaj časa pobegniti utripu vsakdana, se odpravite na pohod in taborjenje v njihove hribe, če pa iščete mestni oddih, sta Varšava in Krakov odlična izbira - sta namreč eni od najcenejših mest v Evropi.

 

Lokalna valuta: poljski zlot

Povprečna poraba za hrano: 4-8 evrov/dan

Povprečna poraba za nočitve: 12-15 evrov/dan

Predlagani dnevni proračun: 20-30 evrov/dan

 

Romunija

 

Romunija postaja v zadnjih letih vse bolj priljubljena med popotniki in turisti, ki se želijo izogniti gneči in obenem doživeti pristnost države. Priporočamo vam obisk impresivnih gradov, ki so posejani po celi državi, in med katerimi je tudi sloviti grad grofa Drakule. Navdušeni boste tudi nad slikovitimi vasicami in vibrantnimi mesti, kot so Cluj, Oradea, Brasov ... Med turisti je izjemno priljubljen tudi rudnik soli Turda, ki ponuja vpogled v obsežno rudarsko industrijo. Na svoj račun pa pridejo tudi ljubitelji pohodništva in narave, saj ne manjka dih jemajočih gora ter idiličnih plaž.

 

Lokalna valuta: romunski lev

Povprečna poraba za hrano: 13 evrov/dan

Povprečna poraba za nočitve: 8-13 evrov/dan

Predlagani dnevni proračun: 35-45 evrov/dan

 

Madžarska

 

Ob prebranem ste zagotovo pomislili na Budimpešto, kajne? A ta sosednja država ponuja veliko več kot le njeno glavno mesto, ki je mimogrede zagotovo vredno obiska. Priporočamo vam tudi skok do mesta Debrecen, kjer so cene hrane in prenočišč med najnižjimi. Ko ste v Budimpešti, se sprehodite do gradu Buda, ki se nahaja na grajskem hribu na obali Donave. Privoščite si tudi nekaj dni ob Blatnem jezeru. Ljubitelje termalnih vrelcev čaka velika izbira zgodovinskih zdravilišč, kjer si lahko privoščijo razvajanje. Naj vam še prišepnemo, da je eno najbolj priljubljenih počitniških letovišč vasica Tihany, ki se nahaja na severni obali Blatnega jezera. 

 

Lokalna valuta: madžarski forint

Povprečna poraba za hrano: 13 evrov/dan

Povprečna poraba za nočitve: 16-20 evrov/dan

Predlagani dnevni proračun: 30-40 evrov/dan

 

Slovaška

 

Ste si kdaj zaželeli obiskati državo, ki jo tujci radi zamenjujo s Slovenijo? Če še niste, je zdaj idealen čas, da jo umestite na svojo listo želja. Slovaška ima bogato arhitekturo in številne muzeje, zato jo priporočamo tudi družinam z otroki. Ne izpustite mesta Modra, kjer ima vsaka hiša svoj vinograd in poskusite vsaj kakšno pivo domačih mikropivovarn. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji gradov, saj jih imate v tej državi malo morje. Seveda ne spreglejte Bratislave in kakšnega od nacionalnih parkov. 

 

Lokalna valuta: evro

Povprečna poraba za hrano: 8-13 evrov/dan

Povprečna poraba za nočitve: 17-20 evrov/dan

Predlagani dnevni proračun: 25-35 evrov/dan

 

 

Litva

 

Ob obisku Litve nikar ne izpustite dolge peščene sipine Kuronskega polotoka, ki se razteza v Baltsko morje. To je namreč popoln kraj, kjer si privoščite nekaj dni miselnega odklopa. Če niste ravno človek kampiranja, pa se lahko odločite za bivanje v koči, ki si jo najamete v mestu Nida in tako preživite nekaj dni v družbi gostoljubnih domačinov. Ne izpustite tudi ogleda pravljičnega gradu Trakai, ki se nahaja na otoku sredi jezera Galve.

 

Lokalna valuta: evro

Povprečna poraba za hrano: 8-13 evrov/dan

Povprečna poraba za nočitve: 13-17 evrov/dan

Predlagani dnevni proračun: 25-35 evrov/dan

 

Bolgarija

 

Po obveznem ogledu glavnega mesta Sofija in znamenitih sončnih plaž, se odpravite do Rila in obiščite sedem rilskih jezer. Spite lahko kar v eni od številnih planinskih koč, od koder sega osupljiv razgled na jezera in vrhove gora. Vas mika? Če vas zanima rimska arhitektura pa se odpravite še v mesto Plovdiv in obiščite vsaj kakšnega od zanimivih muzejev. Priporočamo vam tudi smučanje v letovišču Borovets in Vitosha.

 

Lokalna valuta: bolgarski lev

Povprečna poraba za hrano: 4-8 evrov/dan

Povprečna poraba za nočitve: 10-14 evrov/dan

Predlagani dnevni proračun: 17-25 evrov/dan

 

Albanija

 

Če iščete le podaljšan vikend oddih, potem se odpravite v Tirano, glavno mesto Albanije. Če imate na voljo več časa, ali si želite državo bolje spoznati, obiščite obmorsko mesto Saranda in se mimogrede ustavite še ob vodnem izviru Modro oko, ki slovi po sinje modri barvi. Ljubiteljem mest s karakterjem priporočamo vsaj kakšno nočitev v mestu Kruje, Berat in Gjirokaster, ki sodijo med najzanimivejša mesta Albanije. Na skrajnem severu pa vas čaka idilično Skadarsko jezero.

 

Lokalna valuta: albanski lek

Povprečna poraba za hrano: 5-9 evrov/dan

Povprečna poraba za nočitve: 6-10 evrov/dan

Predlagani dnevni proračun: 17-25 evrov/dan

 

Estonija

 

Ta Baltska država je zagotovo vredna obiska, kljub temu, da se na popotniškem seznamu ne znajde velikokrat. Obvezen je obisk glavnega mesta Talin, kjer ne izpustite ogleda očarljive srednjeveške trdnjave. Mesto je tudi zaščiteno s strani UNESCA, zato boste skozi stare tlakovane ulice dobili občutek, kako je nekoč potekalo življenje. Najmlajši pa bodo v Talinu zagotovo navdušeni nad živalskim vrtom. Priporočamo vam tudi vzpon na talinski stolp, ljubiteljem neokrnjene narave pa obisk nacionalnih parkov, kot sta Lahemaa in Soomaa.

 

Lokalna valuta: evro

Povprečna poraba za hrano: 6-10 evrov/dan

Povprečna poraba za nočitve: 10-15 evrov/dan

Predlagani dnevni proračun: 20-30 evrov/dan