Spite pri odprtih ali zaprtih vratih spalnice? Eno od tega vam lahko reši življenje

V primeru, da hišo zajame požar, so zaprta vrata edina ovira pred ognjem
Ključne besede:
   spalnica    vrata    odprta    zaprta    dim    požar    zaščita    raziskava    spanje    življenje

Mnogi ljudje pustijo vrata spalnice čez noč odprta ali priprta, nikoli pa popolnoma zaprta. Tako navado imajo predvsem starši majhnih otrok, da jih slišijo, če se ponoči zbudijo ali pa gre zgolj za to, da počutijo varneje, da bi prej zaslišali vlomilca. 

 

In zakaj je bolje spati pri zaprtih vratih?

 

Današnji domovi so opremljeni z drugačnimi materiali kot nekoč. Vse več je pohištva iz umetnih materialov, ki gorijo hitreje, kot naravni. Statistika namreč kaže, da je bilo pred 40-imi leti po sprožitvi alarma okoli 17 minut za beg iz hiše, ta čas pa se je znatno skrajšal. Novi materiali pa so precej vnetljivi in gorijo še hitreje, zato imamo ob požaru le 3 minute časa, da zapustimo goreči dom.

 

 

Inštitut za požarno varnost FSRI v Ameriki je opravil zanimive rezultate, zakaj je bolje spati pri zaprtih vratih, kot pa pri odprtih. V primeru, da hišo zajame požar, so zaprta vrata edina ovira pred ognjem, dimom in smrtonosnim ogljikovim dioksidom. S tem pa pridobimo tudi kar nekaj časa. 

 

Če boste namestili detektor dima in spali pri zaprtih vratih, montirajte detektor v spalnico, če vztrajate pri odprtih oz. pri priprtih, pa ga namestite na hodniku ali v predsobi, da bo lahko zaznal požar tudi v drugih bivalnih prostorih. FSRI svetuje, da imate v stanovanje protipožarne alarme, načrt evakuacije in zaprta vrata spalnice.