Sušenje perila v stanovanju je nevarno

Na prvi pogled nedolžna stvar, ki je izredno škodljiva za vaše zdravje
Ključne besede:
   sušenje    perilo    stanovanje    plesen    nevarno    zdravje    vlaga

Večina ljudi nima doma sušilnega stroja ali pa primerne sušilnice oz. prostora, kjer bi lahko posušila kupe perila, zato imajo edino možnost, da to storijo v bivalnih prostorih - bodisi dnevna soba, spalnica ali kopalnica.

 

Strokovnjaki za zdravje pa opozarjajo, da je tovrstno sušenje izredno nepriporočljivo in se mu je dobro izogniti. Zaradi prevelike koncentracije vlage v prostoru se pogosto pojavi plesen, ki je izredno nevarna za zdravje. Če res nimate druge možnosti, vsaj poskrbite, da stojalo z mokrim perilom postavite v prostor z zelo dobrim zračenjem.

 

 

Kaj se zgodi, če mokro perilo sušite v stanovanju?

 

Ko se v vašem bivalnem prostoru pojavijo težave z vlago in s tem posledično plesnijo se začnejo kazati različne zdravstvene težave:

 

- srbečica okoli oči

 

- zamašen nos

 

- kihanje

 

- izpuščaji na koži

 

- če imate astmo, se njeno stanje le še poslabša

 

 

Lahko privede tudi do težjih težav kot so: težko dihanje, kašljanje, bruhanje, glavobol, pomanjkanje sape in tiščanje v pljučih.

 

Plesni za rast potrebujejo vlago in hrano. Izločajo prebavne encime in za človeka strupene mikrotoskine. Nekateri se držijo na površini plesni, drugi pa prebivajo v plesni sami. Obstaja okrog 200 različnih vrst teh strupov. Za mnoge je dokazano, da močno škodujejo zdravju. 

 

Spore plesni se izjemno enostavno prenašajo in sicer tako, da se prilepijo na človeka ali celo na žival. V stanovanje jih pa lahko poleg sušenja perila, prinesete še s čevlji ali pridejo notri čez odprto okno.