7 najpogostejših strahov, ki jih ima vaš pasji kosmatinec

Pomagajte mu, da ga ne bo strah
Ključne besede:
   pes    strah    ljubljenček    predmet    stopnice    strele    lastnosti    obnašanje

Tudi pes ima strahove in to lahko opazimo tako, da se skriva, je vznemirjen, se zvije v klobčič in enostavno ne funkcionira normalno. Če se le da, ga zaščitite in mu ne povzročajte strahu pred stvarmi, ki ga obremenjujejo. Bodite lastnik, ki mu bo predstavljal zavetje, toplino in ljubezen ter ne nekdo, kogar se bo bal.

 

STRAH PRED NEVIHTAMI - gre za astrofobijo, strah pred strelami, grmenjem in nevihtami. Pes ob hrupnih zvokih postane nemiren, navdajajo ga neprijetni občutki, ki spremenijo njegovo obnašanje. Da prihaja nevihta pa pes začuti veliko prej kot človek.

 

OGNJEMET - strah pred ognjemeti je podoben strahu pred nevihtami. Zardi glasnih, močnih in svetlobnih efektov je psa strah in je vznemirjen.

 

 

STRAH PRED TEM, DA BI OSTAL SAM -  pes je socialno bitje, sploh, če je od malega navajen, da ima ob sebi ljudi, ki zanj skrbijo in ga imajo radi. Psi, ki imajo separacijsko anksioznost oz. ločitveno tesnobo imajo pogosto uničevalno vedenje takoj, ko lastnik zapusti dom. Lahko se motnja kaže tudi v tem, da glasno in neustavljivo laja.

 

 

STRAH PRED VETERINARJEM - so ljudje, ki gredo ne radi k zdravniku, so ljudje ,ki se na smrt bojijo zobozdravnika in so tudi psi, ki ne marajo obiska pri veterinarju. Čeprav je veterinar nežen in pri njemu dobi priboljške, mu obisk pri njem predstavlja stres. Včasih psa zmoti že to, da mora sedeti na visoki mizi, gledati nepoznane ljudi in vohati nepoznane vonjave drugih živali, ki v njem vzbujajo še dodaten strah.

 

 

STRAH PRED VOŽNJO V AVTU - vzrokov za strah pred vožnjo je več. Psom je rado med vožnjo slabo, zato se kaj hitro spomni neprijetnih občutkov takoj, ko ga posadite vanj. Če psa z avtom običajno peljete le k veterinarju, pa lahko strah izvira tudi od tu. Če bi radi psa navadili na vožnjo, to naredite tako, da ga ne peljete več kot 10 minut stran, potem pa mu privoščite dolg sprehod v naravi, gozdu ali okolju, kjer še ni bil in bo sproščen. Naslednjič bo vedel, da gre spet tja, kjer neznansko uživa in morda bo vožnjo počasi vzljubil. Po koncu vožnje seveda ne pozabite na priboljške. 

 

 

 

STRAH PRED STOPNICAMI - strah najpogosteje izvira iz slabe zgodnje socializacije. Pes, ki kot majhen ni bil vajen hoditi po stopnicah ali živite v hiši, kjer mu ni potrebno hoditi po stopnicah, potem ni nič nenavadnega, da mu predstavljajo strah. Je pa res, da je najbolje, da se pes čimbolje ogiba hoji po stopnicah, saj škoduje njegovim kolkom.

 

 

STRAH PRED PREDMETI - Mnogo psov se boji nekaterih predmetov, ki jih imate doma, še posebej, če so le-ti nenavadni in predvsem glasni: sesalec, otroške igrače ali božične dekoracije.