BANANA SPLIT: Originalen recept za brezčasno sladico, ki vas ne bo razočarala!

Banana split danes praznuje že 115 let!
Ključne besede:
   banana    split    sladica    sladoled    okusno    recept

Danes je svetovni dan ljubiteljev banan in verjeti ali ne, mineva že 115 let, ko je luč sveta ugledala najbolj priljubljena slaščica iz banan, znana pod imenom banana split. 

 

Brezčasna slaščica je v 80-ih letih kraljevala po skoraj vseh slaščičarnah vzdolž Jadrana in razveselila marsikaterega sladokusca. Po izvirnem receptu je sestavljena iz vzdolžno razpolovljene banane, kepice vaniljevega, čokoladnega in jagodnega sladoleda, čokoladnega preliva, zdrobljenih lešnikov, stepene smetane in kandidirane višenj.

 

Se spomnite, kdaj ste si jo nazadnje pripravili doma? Zdaj je čas!

 

Lahko pa si pripravite tudi okusno sladico, ki vas ne bo pustila ravnodušnih! Poglejte si recept za BANANA SPLIT TORTO!

 

 

KLASIČNA BANANA SPLIT: 

 

Potrebujete:

 

- 4 srednje zrele banane

- 5 dcl sladke smetane

- 4 kepice čokoladnega sladoleda, 4 kepice vaniljevega in 4 kepice jagodnega sladoleda

- 60 g mandljevih lističev ali zdrobljenih lešnikov, lahko uporabite tudi zdrobljene orehe

- vsaj 4 kandirane češnje

- 1 strok vanilje

- 2 žlici limoninega soka

 

Čokoladna omaka: 

 

- 100 g jedilne čokolade

- 1 dcl mleka

- 20 g masla

- 1 žlico sladke smetane

- 30 g sladkorja v prahu

 

 

Postopek: 

 

1. Mandljeve lističe ali zdrobljene lešnike ali zdrobljene orehe v suhi ponvi rahlo popražite, nato pa za čokoladno omako pristavite manjšo posodo s pol litra vode.

 

2. V majhen kotliček nadrobite čokolado, dodate maslo in prilijete mleko.

 

3. Kotliček postavite na posodo z vrelo vodo in med mešanjem čokolado stopite v mleku, da dobite gladko zmes.

 

4. Dodate sladkor v prahu in sladko smetano, med mešanjem zavrete in nemudoma odstavite.

 

5. Vaniljev strok razpolovite, stržen pa izpraskate naravnost v hladno sladko smetano, ki jo potem trdo stepete.

 

6. Banane olupite, vzdolžno razpolovite in jih razdelite v podolgovate skodelice.

 

7. Pokapljate z limonovim sokom, saj bodo ostale bele in dobile boljši okus.

 

8. Med dve polovici banane date po eno kepico vaniljevega, čokoladnega in jagodnega sladoleda ter vse skupaj prelijete z ohlajeno čokoladno omako.

 

9. Posujete z mandljevimi lističi, zdrobljenimi orehi ali zdrobljenimi lešniki.

 

10. Na vrh nadevate stepeno sladko smetano (ki jo lahko posujete z malo kakava ali prelijete s tenkimi curki medu ali pokapate z ohlajenim čokoladnim likerjem) in obložite s kandiranimi češnjami.