Kako pravilno zakuriti kres?

Da se kresovanje ne bi spremenilo v požar, je potrebno poskrbeti za pravilno pripravo kresa
Ključne besede:
   kres    kresovanje    napotki    priprava    varnost    ogenj    nasveti    uprava Foto: Anže Malovrh

Foto: Anže Malovrh

Uprava za zaščito in reševanje je pripravila nekaj napotkov, omejitev in prepovedi, ki jih je treba upoštevati pri kurjenju kresov.

 

Prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen

 

Prostor, kjer boste zakurili kres dobro očistite vseh gorljivih snovi, v obsegu enega metra ali več, da ne pride do požara. Dobro je, da je kurišče obdano z negorljivimi materiali, kot so pesek, kamni, opeka ali kovina. 

 

Vetrovno vreme ni za kres

 

Čeprav se veselite dne, ko boste zakurili kres in se podružili s prijatelji, pa žal ni vsako vreme za kurjenje. Če je zunaj vetrovno, se tega nikakor ne lotite, če pa ste kres že zakurili, pa ga je treba ob pojavu močnega vetra prekniti. Raje se podružite s prijatelji nekje na toplem, ob dobri hrani in pijači, kot da tvegate, da pride do požara.

 

Ne kurite eksplozivne in oksidativne snovi

 

Previdno pri kurjenju nevarnih in vnetljivih snovi, ki lahko povzročijo več škode kot koristi. Ne mečite v ogenj eksplozivnih in oksidativnih snovi, temveč le suh les.

 

Po končanem kresu nujno pogasite ogenj in žerjavico

 

Ko je kresovanja konec, nikar ne odidite s kraja dogodka brez, da bi prej ogenj povsem pogasili. Priporočljivo je, da se kurišče prekrije z negorljivimi materiali, kot sta pesek ali zemlja. 

 

Kaj narediti, če pride do požara?

 

Nemudoma pokličite številko 112, da o požaru takoj obvestite pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil gasilske enote. V primeru razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja pa je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano.

 

Želimo vam prijetno kresovanje!