5 znakov, da pretiravate s pitjem kave

Se sprašuješ, če si morda med tistimi, ki popijejo preveč kofeinskih napitkov?
Ključne besede:
   kava    pitje    prekomerno    stranišče    zdravje    telo

Mnogi ljudje si ne predstavljajo življenja brez kavice. In znanstveno dokazano je, da ima kava kar precej pozitivnih učinkov na naše telo. A zadeva se spremeni, če popijemo preveliko količino kave. Se sprašuješ, če si morda med tistimi, ki popijejo preveč kofeinskih napitkov? Preveri PET znakov, ki to dokazujejo.

 

1. UNIČEN RITEM SPANJA

Pretirano uživanje kave lahko vpliva na količino in kvaliteto spanja, še posebej, če kavo pijemo po šesti uri ali pa če jo pijemo nekaj ur pred spanjem. Kofein namreč spremeni stanje adrenalina, zato si bolj energičen in buden. Tega pa zagotovo ne želiš takrat, ko se odpravljaš spat. Če imaš probleme s spanjem, potem dobro premisli, koliko kav si spil v tem dnevu.

 

2. PREPOGOSTI OBISKI STRANIŠČA

Znanstveniki so dokazali, da ima kava odvajalni učinek na približno 30 % ljudi, ki jo uživajo. Zaradi svoje kisle sestave ima poseben učinek na črevesje, kar pa povzroči, da se bolj pogosto odpravimo na stranišče. Če si ti na stranišču le prepogosto, potem razmisli o tem, da zmanjšaš količino zaužite kave.

 

3. HITRO BITJE SRCA

Če tekom dneva ugotoviš, da ti srce bije prehitro, je mogoče, da si pretiraval z uživanjem kave. Samo ena skodelica kave namreč lahko pospeši srce za približno 100 udarcev na minuto (običajno sicer za 60 do 80 udarcev), potrebna je približno ena ura, da se srce ponovno umiri. Če traja več, potem to ni normalno.

 

4. TRZANJE OČI

Zagotovo si kdaj že doživel, da so ti oči trzale in to precej nekontrolirano. Eden od razlogov za to je zagotovo preveliko uživanje kofeinskih napitkov. Kofein namreč sproži nekontrolirane reakcije mišic in živcev, to pa vodi do blagih trzljajev.

 

5. ZGAGA

Zgaga je težava, ki muči več kot 65 % odraslih ljudi. A zgaga je še večja pri ljudeh, ki imajo neke življenjske navade, kot je na primer pretirano pitje kave. Kofeinski napitki povzročajo povečano izločanje želodčne kisline, te pa so krive za zgago. Sedaj veš, kako lahko ukrepaš!