Zakaj je čiščenje ušes z vatirano palčko škodljivo?

Ne čistite si ušes z vatiranimi palčkami, saj lahko poškodujete bobnič
Ključne besede:
   palčke    vatirane    ušesa    maslo    škodljivo    čiščenje    uporaba    bobnič

Ušesno maslo je normalen telesni proizvod, ki ščiti ušesa, a ga ljudje vse prevečkrat odstranujejo z vatiranimi palčkami, ki pa so precej škodljive. 

 

Doktorji pojasnjujejo, da je odstranjevanje ušesnega masla s palčkami precej škodljivo, saj na ta način maslo potiskajo in tlačijo globje v ušesni kanal. To povzroča resno okvaro bobniča in ušesnega kanala z možnostjo začasnih ali trajnejših okvar. S tem, ko uporabljamo palčke v dobri veri, da si očistimo ušesa, pa v resnici zmotimo naraven cikel proizvodnje ušesnega masla, ki deluje kot naravno čistilo in varovalno sredstvo. 

 

Raziskovalci iz ameriške akademije pa so posvarili tudi tiste, ki se poslužujejo trika čiščenja masla z uporabo ušesnih sveč in da tudi to ni najbolj zdrava alternativa. Tisti, ki naj bi imeli pogoste težave z ušesi, nabiranjem masla ali celo občutijo bolečino, naj raje poiščejo zdravniško pomoč.

 

 

Znaki, da je z ušesi nekaj narobe:

 

voden ali zelenkasto obarvan izcedek - znak, da imate vnetje ušes

močan vonj - znak, da gre za vnetje srednjega ušesa

zvonenje v ušesih - izguba ravnotežja

občutek, da nimate ušesnega masla - obstaja majhna verjetnost, da se vam vosek nabira v notranjosti ušesa, kar lahko privede do zamaška

 

Vatirane palčke raje uporabite pri: 

 

- da izbrišete napake pri ličenju (sploh okrog oči)

- pomoč pri nanašanju ličil

- pomoč pri lakiranju nohtov, ko se ta ''razlije'' po koži okoli nohtov