Dijaki bodo lahko po novem prejeli mesečno štipendijo, v višini 100 EUR

Soočajo se s problemom, da v Sloveniji primanjkuje poklicev
Ključne besede:
   štipendija    dijak    denar    poklici    izobraževanje    irena    šola
Irena Kuntarič Hribar: Kdaj in kam se odda vloga?
Irena Kuntarič Hribar:Kdo je upravičen do deficitarne štipendije?

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Višina mesečne štipendije znaša 100 evrov, štipendijo pa je mogoče prejemati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko. Štipendijo bodo lahko pridobili dijaki prvih letnikov izobraževalnih programov srednjega poklicnega izobraževanja, ki so navedeni v prilogi razpisa in izpolnjujejo splošne in druge pogoje.

 

Maja je v ta namen poklicala Ireno Kuntarič Hribar, direktorico Javnega štipendijskega, razvojnega, preživninskega in invaldiskega sklada Rebuplike Slovenike. Povedala je, kdo je upravičen do štipendije in kaj morajo v tem primeru narediti starši dijaka. 

 

Nabor deficitarnih poklicev ostaja isti, kot za šolsko leto 2018/2019 in vključuje 21 poklicev: kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar in steklar.

 

Prejemek ne bo vplival na višino otroškega dodatka

 

Štipendijo bodo dijaki prejeli za celotno obdobje izobraževanja in jo bodo lahko prejemali hkrati z državno štipendijo. V zadnjem letniku je zadnje izplačilo štipendije za junij.

 

Sicer prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka, ravno tako ne vpliva na višino plačila dohodnine, in če dijak ponavlja isti letnik oz. ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto.

 

Sredstva so zagotovljena iz Evropskega socialnega sklada in sredstev ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v višini 3,6 milijona evrov.