Vsakdanje navade, ki jih delate pred spanjem in škodujejo vašemu videzu

Vzglavnik je pomemben za vaše zdravje in kožo!
Ključne besede:
   spanje    navade    vsakdan    škoda    zdravje    telo    tuširanje    vzglavnik    krema    koža

Navade, ki jih delate zvečer in se tičejo vašega videza so zelo pomembne, saj lahko z njimi vaši lepoti prej škodite, kot koristite. Najbolj pogosta napaka, ki jo delamo vsi, pa se tiče našega vzglavnika - niti sanja se nam ne, koliko bakterij je na njem in kako lahko vpliva na slab videz naše kože. 

 

Premalo spite - vsako noč si privoščite vsaj 6 ur spanja, najbolj idelano pa je 7 - 8 ur. Vaše telo se bo tako dodobra spočilo, si nabralo energije za nov dan in ga pripravilo na soočanje z vsakodnevnimi izzivi. Pomanjkanje spanca vodi v debelost, povzroča podočnjake in celo gube. 

 

Spite v pretopli spalnici - spanje v topli spalnici je morda res prijetno, a raje poskrbite za toplo odejo in pižamo. Spanec je kvalitetnejši, če je soba hladna in temperatura ne presega 19 °C. Poleg tega je zjutraj koža videti lepše in bolj spočito.

 

Vitamine koži dodajate le s kremami in ne s hrano - lepota se ne začne pri kremah, temveč pri prehrani, zato z njo poskrbite, da boste telesu in koži dovolj vitaminov C, E, D, A, B kompleksa in drugih dovajali s prehrano.

 

 

Uporabljate napačne kreme - tukaj je govora predvsem o kremah proti staranju. Večina krem proti staranju je še vedno osnovanih na vlažilnih sestavinah, kot so mineralna olja. Res je, da le primerno navlažena koža ostaja gladka in napeta, vendar zgolj vlažilne sestavine za preprečevanje gub niso dovolj, kajti vzroki za njihovo nastajanje ne tičijo le v presuhi polti. Zato izbirajte kreme, ki spodbujajo obnovo kolagena, varujejo pred sončnimi žarki, blažijo delovanje prostih radikalov in varujejo pred drugimi vplivi iz okolja.

 

Premalokrat zamenjate prevleko za vzglavnik - noč za nočjo spite na isti prevleki za vzglavnik, zato je vaša koža izpostavljena snovem, ki negativn o vplivajo na njen videz in zdravje. Na taknini se kopičijo bakterije, odmrle kožne celice in znoj. Prevleke operite vsaj 1x na teden, če je vaša koža podvržena aknam, pa večkrat.

 

Uporabljate bombažne prevleke za vzlagnike - uporabljajte raje svilene ali satenaste prevleke za vzglavnike, saj se manj mečkajo in so do kože prijaznejše, ker zadržujejo njeno vlago. Če je koža dovolj vlažna, bo manj verjetnosti za nastanek gub in izpuščajev. 

 

 

Spat hodite z ličili - nikar ne počnite tega! Ta navada vas lahko drago stane in vašo kožo popolnoma uniči. Vaša koža mora ponoči dihati in se obnavljati, kar pa pod ličili ne zmore. Redno in dosledno očistite kožo vsak večer, brez izgovorov. 

 

Pretiravate s čiščenjem kože - medtem, ko nekateri svoje kože ne čistijo redno, pa so na drugi strani tisti, ki jo pretirano. Če uporabljate agresivna čistila za odstranjevanje ličil, ki povrhu vsega vsebujejo še alkohol, potem se ne čudite, če bo vaša koža rdeča, izsušena in polna mozoljev. Uporabljajte naravna sredstva in bodite nežni. 

 

 

Pozabljate na nego ustnic - ustnice so v zimskem času precej občutljive, saj je koža na njih nežna in izjemno dovzetna za vplive iz okolja, zato poskrbite tudi zanje. Vsak večer jih negujte z balzamom, ki vsebuje hijaluronsko kislino, karitejevo maslo, koksovo olje in glicerin. Nič pa ne bo narobe, če nanje nanesete kar med.

 

Zvečer se predolgo tuširate z vročo vodo - telo se pod vročo vodo segreje, zato se zvečer, ko ležete v posteljo, težje ohladi in pripravi na spanec. Poleg tega vroča voda s kože spira naravne maščobe, kar pomeni, da se polt hitreje izsuši in postane zgubana. Zato se prhajte z mlačno vodo in po prhi vedno uporabite vlažilni losjon.

 

Pred spanjem jeste slane prigrizke - sol, ki jo uživate pred spanjem, spodbuja zadrževanje vode v telesu, zjutraj je vaš obraz, zlasti na področju okoli oči, zatečen in nič kaj privlačen. Če brez prigrizkov ne gre, si raje privoščite sadje in zelenjavo. Boljšemu spancu in lepši koži v prid.