BABICA SVETUJE: To je najboljši recept za prehlad, utrujene oči in menstrualne težave

Enostavni nasveti, ki delujejo!
Ključne besede:
   babica    nasvet    recept    prehlad    oči    utrujenost    menstruacija    lekarna    domače

Babičini recepti so od nekdaj veljali za najbolj učinkovite in najboljše, saj so naravni, preprosti in vedno zaležejo. Tukaj imamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri prehladu, utrujenih očeh in celo menstrualnih težavah.

 

ZA PREHLAD:

 

 

Pitje čaj iz bezga ali ingverja.

 

Raztopite žličko soli v kozarcu tople vode in si lajšajte boleče grlo. Uživanje limoninega soka bo poskrbelo, da se v grlu ustvari sovražno okolje za bakterije in viruse.

 

Česen deluje kot naravno razkužilo, saj je njegova najpomembnejša aktivna učinkovina alicin. Ta nastane iz aliina, ki je v česnovi rastlini in ima antibiotični učinek. Zaradi antibiotičnega vpliva lahko učinkovito deluje preventivno pri bakterijskih infekcijah, pri gripi, kašlju in bronhitisu.

 

Voda je zelo pomembna za normalno funkcioniranje telesa, zato jo popijte vsaj 2 litra na dan. 

 

Korenina ingverja pomaga, če imate zamašene dihalne poti. Naribajte jo, dodajte žličko medu in spijte s čajem.

 

Eterično olje mete, timijana, žajblja ali evkaliptusa pomaga pri odprtju dihalnih poti. V vrelo vodo dodajte kapljico eteričnega olja in inhalirajte.

 

 

ZA UTRUJENE OČI:

 

 

Nasvet: Glino nanesite na gazo ali bombažen robček in jih še tople položite na predel oči. Če so vaše oči zatečene pa uporabite čajne vrečke kamilice, kumarice ali si pomagajte s surovim krompirjem. Za pospešitev prekrvavitve, pasi izmenično na oči polagajte tople žličke in nato mrzle. 

 

Telovadite z očmi tako, da poglejte gor, dol, levo, desno, krožite z njimi ali pa pogled usmerite v poljuben predmet. Pomaga tudi to, da svinčnik držite med 10 in 15 cm od oči, nato pa izostrite pogled na drugega, ki ga imat v čisto iztegnjeni roki.

 

Masaža oči je čisto preprosta, saj jo lahko izvajate sami. S konicami prstov izvajajte nežen pritisk okoli oči na vsaj desetih mestih, in sicer tako, da se počasi premikajte od zunanjega roba oči proti notranjemu. Nato si konice prstov navlažite s kremo ali oljem ter nežno krožite okoli oči.

 

Izsušene oči znajo biti težava, zato si lahko pomagate, da uživate dovolj maščobne kisline omega 3, ki jo najdete v ribah, bučnih semenih in orehih.

 

Za oster vid uživajte špinačo, gobe, grah, brokoli, jogurt in telečja jetrca. 

 

Podočnjake in zabuhlost povzroča prekomerno uživanje soli, saj ta zadržuje vodo v telesu. Povečajte vnos banan, rozin, brusnic, saj so te znane po odvajalnih lastnostih. 

 

 

ZA MENSTRUALNE TEŽAVE:

 

 

Nasvet: Na predel trebuha si položite tople glinene obloge in jih pustite 1 uro. Toplota namreč sprošča napete mišice maternice, glina pa pomirja in regenerira celotno telo. 

 

Skodelica čaja iz ingverja, kamlic, majarona, mete, rmana ali šentjanževke bo ublažila krče.

 

Eterično olje sivke, brina ali kamlice kapnite na robček in vdihavajte.

 

Izogibajte se soljeni hrani, saj povzroča napenjane in zadrževanje tekočine

 

V telo vnesite veliko vlaknin, kot so ječmen, oves, polnozrnati kruh in povečajte izločanje estrogena iz telesa.

 

Voda, voda in še enkrat voda! Vaše telo potrebuje tekočino, saj boste s tem preprečili otekanje in napenjanje.

 

Odrecite se sladkim prigrizkom ali jih vsaj zmanjšajte, saj začano povišajo raven krvnega sladkorja, po upadu pa povrzočijo občutek razdražljivosti.