ČAROBNI BOŽIČNI SEJMI: 9 pravljičnih krajev, ki jih morate obiskati

Preverite vozni red, zberite na kup pravo družbo in pojdite na izlet!
Ključne besede:
   prazniki    kraj    sejem    božič    lokacija    obisk    družina    izlet Prelepa Budimpešta

Prelepa Budimpešta

Hohohoooo, pa je končno zadišalo po praznikih! Kaj je lepšega kot to, ko se po vseh mestih prižgejo lučke, zadiši po vroči čokoladi, kuhanem vinu, slastnih medenjakih in če imamo srečo, lahko ujamemo tudi kakšno snežniko. Decembrski čas je naravnot magičen in pravljičen, zato je prav, da ga okusite v vsej njegovi fantastični podobi. Če ste vsako leto doma, pa naj bo to letos drugače.

 

Povabite družino ali prijatelje, preverite vozni red kraja, ki ga želite obiskati in akcija - ne bo vam žal!

 

DUNAJ

 

 

V decembrskem času se avstrijska prestolnica spremeni v malo pravljično deželo. Vse diši po prazničnih dobrotah. Najživahneje je pred mestno hišo, kjer se odvija najbolj priljubljen Christkindlmakrt, ki ga vsako leto obišče več milijonov obiskovalcev. V mraku se sprehodite od operne hiše po Kärntner Straße do katedrale sv. Štefana, pa po ulici Graben do palače Hofburg. Na poti vas bo spremljali tisočeri bleščeči kristalčki in velikanski lestenci, ki pričarajo vzdušje cesarske plesne dvorane.

 

Preverite vozni red!

 

SALZBURG

 

 

Mozartovo mesto v predbožičnem času očara s tradicionalno božično jelko, zastekljenim vodnjakom in gradom, ki se dviga nad trgom Salzburger Dom. Najstarejši avstrijski božični sejem vzbuja z vonjem po fini božični peki, kuhanemu vinu, vročih kostanjih, kadilu in plemeniti umetni obrti v obiskovalcih pravi božični duh. Eden od vrhuncev predprazničnega dogajanja v Salzburgu je tudi pohod parkelnjov, ki se ga udeleži nekaj sto postav z dolgimi kosmatimi kožuhi in vražjimi maskami. Družine z otroci bo navdušil adventni čar Hellbrunna, ki nudi jahanje ponijev, pečenje klobasic na tabornem ognju in očarljivi živalski vrt za božanje. Ponudba je z mirnimi božičnimi koncerti in s tradicionalnim adventnim petjem naravnost popolna. 

 

Preverite vozni red!

 

GRADEC

 

V tednih pred božičem se Gradec spremeni v romantično zimsko pravljico. Že 17. novembra se odpre kar štirinajst adventnih tržnic, vse pa so v središču mesta in jih lahko obiščete peš. Podate se lahko tudi na pot jaslic, ki vodi od ledenih jaslic na dvorišču Landhaus skozi ulico Stempfergasse do božične razstave muzeja Diözesanmuseums Graz. Sprehodite se tudi do mestne hiše. Njena fasada se ob mraku spremeni v velikanski adventni koledar. Za najmlajše goste ponuja graški advent kar nekaj zanimivih možnosti za zabavo. Otroška adventna tržnica Kleine Neutorgasse bo z velikim kolesom, vrtiljakom in pravljičnim vlakom ter lončki pene in sladkorne vate poskrbela, da se zasvetijo prav vsake otroške oči.

 

Preverite vozni red!

 

 

PRAGA

 

 

Pravljično vzdušje v češki prestolnici se bo letos pričelo 2. decembra in bo trajalo vse do 6. januarja. Glavni prizorišči božične pravljice bosta Stari mestni trg in Vaclov trg, božični sejmi pa bodo potekali tudi na drugih lokacijah v srednjeveškem mestnem jedru. Ob okrašenih stojnicah, polnih tradicionalnih čeških dobrot, si boste obiskovalci zagotovo napasli oči in napolnili želodčke. Najmlajši bodo navdušeni nad majhnim živalskim vrtom in ogromno božično jelko. 

 

Preverite vozni red!

 

BUDIMPEŠTA

 

 

Lepotica ob Donavi očara v vseh letnih časih, a prekrasne palače, cerkve, trgi in sanjski mostovi so v praznični preobleki še lepši. Številni trgi in ulice madžarske prestolnice se v decembru odenejo v čarobnost lučk in prazničnih stojnic. Največji božični sejem poteka na trgu Vörösmarty. Tam morate poizkusiti kürtös kalács, sladko pecivo valjaste oblike, pečeno, posuto s sladkorjem, orehi ali cimetom. Trg je poln prisrčnih lesenih hišk, kjer lahko kupite kakovostne izdelke madžarske domače obrti. Povzpnite se na Citadelo, ki se dviguje nad tem veličastnim mestom, oglejte si središče mesta ob Elizabetinem mostu, se sprehodite skozi Verižni most in čez Trg svobode do bazilike sv. Štefana, nikar pa ne izpustite Ribiške utrdbe z mogočno Matjaževo cerkvijo. Vsi romantiki pa si privoščite sprehod po znameniti in bogato okrašeni promenadi Vacy.

 

Preverite vozni red!

 

ZAGREB

 

 

Zagreb je v minulih dveh letih prijel laskavi naziv najboljše adventne prestolnice Evrope, že tako bogato praznično ponudbo pa so sosedje letos le še nadgradili. Česa ne smete spregledati? Trg bana Josipa Jelačiča zaživi v glasbi in koncertih na velikem odru na prostem, s stojnicami s hrano in otroškim programom. Tu je tudi velikansko božično drevo in vodnjak, ki ga razsvetljujejo velike sveče. V parku Zrinjevac lampijoni razsvetljujejo drevored, stari glasbeni paviljon pa se spremeni v svetlečo palačo. V okrašenih lesenih se lahko posladkate s pečenimi štruklji in toplim skutinim pecivom. Za tiste, ki si želite biti aktivni, bo prava božična pravljica potekala v ledenem parku na Trgu kralja Tomislava. Ob vzpenjači bo tradicionalno potekal gastronomski dogodek, kjer se boste zaradi raznovrstne ponudbe počutili, da ste kot na poti okoli sveta. Novost letošnjega prazničnega dogajanje pa je advent v tunelu – božična pravljica v predoru, kjer si boste ogledovali osvetljene 3D zimske skulpture, video projekcije in poslušali izbrano praznično glasbo

 

Preverite vozni red!

 

ZÜRICH 

 

 

Božični čas v Zürichu je prav zares nekaj posebnega. Božični sejem na züriški glavni železniški postaji je največji pokriti sejem v Evropi. Pozornost vam bo zagotovo ukradla 15-metrska jelka iz sami Swarovski kristalov. Božična vas na trgu Sechselautenplatz je ena najpriljubljenejših točk, saj prav zares spominja na Božičkov dom na severnem polu. Eden večjih božičnih sejmov je tudi pred operno hišo. Nekaj posebnega pa je prav gotovo pojoče božično drevo na trgu Werdmühleplatz, kjer na odru v obliki velikanskega božičnega drevesa prepevajo številni pevski zbori

 

Preverite vozni red!

 

TRST

 

 

Obiščite Trst v času Miklavževega sejma in doživite praznično vzdušje ob morju. Mesto je bilo nekoč glavno pristanišče avstro-ogrskega cesarstva, zato se njegovi najpomembnejši spomeniki nanašajo na to zlato obdobje. Sprehod med znamenitostmi bodo popestrile okrašene ulice in tradicionalni sejem, kjer boste lahko nakupili darila, poskusili raznovrstne slaščice in ostale italijanske dobrote..

 

Preverite vozni red!

 

 

FRANKFURT 

 

 

Božični sejem v starem mestnem jedru Frankfurta je eden največjih in najbolj čarobnih v Nemčiji, prvič pa se je pojavil že davnega leta 1393. Razkošne stojnice na pred mestno hišo na trgu Römerberg so odete v tisočere lučke in vonj pečenih kostanjev, kuhanega vina ter klobas na žaru. Sladokusci se lahko posladkate s tradicionalnimi piškoti Bethmännchen, Brenten in Quetschemännsche. Če za svoje drage iščete unikatno darilo izpod rok rokodelcev, ga boste tu zagotovo našli. Medtem, ko boste odrasli zaposleni z nakupovanjem, lahko otroci uživajo na starinskem vrtiljaku z lesenimi konjički. Posebnost božičnega časa v Frankfurtu je tudi sočasno zvonjenje petdesetih zvonov desetih frankfurtskih cerkva, ki se zgodi na soboto pred prvo adventno nedeljo.

 

Preverite vozni red!