GANLJIVO: 6-letni deček presenetil z odgovorom, zakaj psi živijo manj časa, kot ljudje

Ključne besede:
   pes    ganljivo    zgodba    uspavanje    leta    življenje    deček    smrt    odgovor    zgled

Zakaj psi živijo manj let kot ljudje? To je kratka zgodba o 6-letnem dečku, ki je s svojo reakcijo in odgovorom  presunil veterinarja, ki je svoje srečanje z dečkovo družino opisal takole: 

 

Sem veterinar in nekega dne so mi na pregled pripeljali 10 let starega psa, pasme irski volčji hrt po imenu Belker, ki je umiral za rakom. Lastniki psa Ron, njegova žena Lisa in njun 6-letni sin Shane, so bili nanj zelo navezani in so upali na čudež, da bi si opomogel. Družini sem moral žal povedati, da mu ni več pomoči in bi ga bilo najbolje uspavati. 

 

Mož in žena sta bila ob tej novici potrta, a sta na koncu sprejela odločitev in se strinjala s tem, da Belkerja uspavamo. Imela pa sta željo, da je pri tem postopku zraven tudi njun sin, ki mu bo morda to v življenju velika izkušnja, čeprav je star komaj 6 let.

 

Naslednji dan smo psa uspavali. Priznam, tudi sam sem imel cmok v grlu in sem čutil bolečino skupaj z družino. Mali Shane je bil videti miren in gledal sem ga, kako še zadnjič boža svojega pasjega prijatelja, sam pri sebi pa sem se spraševal, če sploh razume, kaj se dogaja. Čez nekaj minut je Bekler mirno zaspal ... za vedno. 

 

Bil sem presenečen nad tem, kako je Shane sprejel njegovo smrt, brez težav ali kakršnekoli zmedenosti. Nekaj minut po tem, ko je pes zaspal, smo še nekaj časa sedeli skupaj in se pogovarjali o tem, kako žalostno je dejstvo, da psi živijo precej krajše življenje kot ljudje. Čeprav ni bilo videti, je mali Shane vsemu pogovoru prisluškoval in kar na enkrat pripomnil: ''Jaz vem zakaj!'' Vsi smo se presenečeno obrnili k njemu in to, kar je prišlo iz njegovih ust me je presunilo. Še nikoli nisem slišal bolj pomirjujoče razlage, sploh pa ne od komaj 6-letnega otroka. 

 

''Ljudje se rodijo in potrebujejo več let , da se naučijo, kako imeti rad vse okoli sebe, kako si spoštljiv do drugih in prijazen. Drži?'' Je rekel Shane in nadaljeval:''No, psi to vedo takoj, ko se skotijo in se tega ne rabijo učiti, zato hitreje umrejo.''

 

Ključ do srečnega življenja je, da ljubiš in ne obsojaš

 

Povzetek zgodbe:

Živi preprosto!

Ljubi!

Bodi skrben!

Bodi prijazen!

 

Zapomni si, če bi bil PES UČITELJ bi se od njega naučil naslednje:

 

- Ko tvoja ljubljena oseba pride domov, vedno steci k njej, da jo pozdraviš

- Nikoli ne zamudi priložnosti za veselje in srečo

- Pojdi na svež zrak in uživaj v naravi

- Privošči so počitek

- Preden zjutraj vstaneš, se pretegni

- Teci, bodi aktiven, igraj se in preprosto uživaj življenje

- Privošči si malce pozornosti in pusti, da te ljubljena oseba razvaja

- Ob toplih dnevih se ulezi na travnik in se sproščaj 

- Ob vročih dnevih spij veliko vode in poskrbi, da boš v senci

- Ko si srečen, preprosto pleši ali kar tako poskakuj! 

- Uživaj v dolgih sprehodih 

- Bodi zvest

- Nikoli se ne pretvarjaj za nekaj, kar nisi

- Če si želiš nekaj imeti, ne odnehaj in se zgleduj po psu, ki v zemlji išče kost: Toliko časa koplje, dokler je ne najde 

- Če ima nekdo slab dan, bodi tiho, ne sprašuj in mu bodi v oporo - bližina včasih pomeni več, kot besede