To je NARAVEN NAČIN za zaščito pred KLOPI!

Naravna pomoč v boju proti zajedavcem
Ključne besede:
   klopi    zaščita    naravno    način    ideja    sredstva    super    narava Ste se že zaščitili pred nevarnimi klopi?

Ste se že zaščitili pred nevarnimi klopi?

Avtorica članka Anja Jurko, ki piše za spletno stran Viva.si, je napisala nekaj učinkovitih nasvetov v boju proti klopom, ki vam bodo v teh mesecih še kako prišli prav.

 

Zakaj izbrati naravno?

 

Različna sredstva za zaščito pred žuželkami vsebujejo zdravju nevarno snov DEET (N-dietil-meta-toluamid), ki jo je ameriška vojska med drugo svetovno vojno razvila za uporabo v džungelskih razmerah. Odtlej to snov uporabljajo predvsem v sredstvih za zaščito pred žuželkami, kemikalije v njih pa lahko dolgoročno škodujejo bolj kot klopi. Smiselno je torej, da za potrebo zaščite pred klopi na kožo nanašamo naravne in ne škodljivih snovi. 

 

Stara dobra zeliščna pomoč

 

V naravi se vedno najde tudi protiutež za težave, ki nas doletijo v njej. Proti klopom učinkujejo številna eterična olja, saj premorejo močno valovanje, ki ga klopi ne marajo. Priprava naravnih sredstev proti klopom zahteva samo nekajminutno pripravo, kljub temu pa zagotavljajo učinkovito zaščito, potrebo po pogostejšem nanašanju pa odtehta njihova nestrupenost.

 

Klopi ne marajo citrusov

 

Klopi ne marajo citrusov, zato jim napovejte boj: zavrite dve skodelici vode in dodajte poljubno kombinacijo narezanih agrumov (limona, limeta, pomaranča, grenivka). V vodi naj vrejo približno minuto, nato pa mešanico še eno uro kuhajte na zmernem ognju. Ko se ohladi, jo precedite, tekočino pa nalijte v steklenico z razpršilom. Mešanico razpršite po koži, preden se odpravite v naravo. Če se boste zunaj zadržali dalj časa, "bojni zvarek" uporabite tudi med hojo. Primeren je tudi za hišne ljubljenčke. 

 

Pomoč eteričnih olj

 

Uporabite lahko eterično olje limone, pomaranče, melise, sivke, evkalipta in geranije. Od 10 do 15 kapljic izbranih eteričnih olj dodajte vodi (ali organsko pridelanemu jabolčnemu kisu), nato pa mešanico nalijte v stekleničko z razpršilom.

 

Neemovo olje

 

To olje vas bo odlično ščitilo pred klopi, vendar morate mešanico porabiti v osmih urah od priprave, kajti neemovo olje hitro izgublja svojo moč. Recept: 5 ml olja zmešajte s pol litra vode, ker pa je to oljemalce neprijetnega vonja, lahko mešanici dodate nekaj kapljic eteričnega olja limonske trave. 

 

V naravo sončne volje

 

Klopi so krvosesi, ki imajo radi temo in vlago, najmanj pa jim prijata sonce in močna svetloba, zato se v naravo odpravite "sončni". Svetloba je valovanje, ki deluje na naše telo in hormonski sistem, močno valovanje pa je tudi značilnost vseh eteričnih olj, zato klopov nikoli ne najdemona sončnih predelih, borovcih in smrekah. V naravo se torej odpravite dobre volje, polni pozitivne energije in odišavljeni s kančkom neškodljivih eteričnih olj, ki bodo le še izboljšala vaše razpoloženje. Prav ta "bojna mešanica"je odlična zaščita pred temi malimi sovražniki.