6 razlogov, zakaj je dobro pisati dnevnik

Odlična rešitev za soočanje z vsakodnevnimi težavami
Ključne besede:
   dnevnik    pisanje    zdravilno    pozitivno    pomoč    razlog

Pisanje dnevnika je nekaj, česar se lahko loti kdorkoli, kjerkoli in kadarkoli. Je enostavno, hitro in v pomoč vsem, ki bi se radi sprostili, spoznali samega sebe, sprejeli težke odločitve in v svoje življenje vnesli pozitivne spremembe.

Morda se vam zdi pisanje dnevnika v času računalnikov in telefonov, ko lahko vse natipkate čudno, a verjemite, da ima ravno list papirja in svinčnik, tisti magičen učinek, ki vam bo pokazal, da življenje ni tak ''bavbav''.

 

6 razlogov, zakaj začeti pisati dnevnik: 

 

1. Spoznavanje samega sebe 

Ob pisanju dnevnika si zastavljamo vprašanja, s katerimi se srečujemo vsak dan in na katera si poskušamo odgovoriti v mislih, pa si ne znamo. Včasih je lažje, če neko stvar napišemo, o njej razmišljamo in morda čez čas dobimo rešitev, ki nam v življenju pomaga. S tem, ko pišemo o svojih čustvih spoznavamo samega sebe, svoja čustva, želje, doživetja ...

 

 

2. Lažje sprejemamo težke odločitve

S pisanjem dnevnika človek dobi jasnejšo sliko o tem, kako in na kakšen način se je najlažje soočiti s težavami. Če svoje skrbi izlijemo na papir, potem postanejo manj strašljive in se z njimi lažje spopadamo. Pisanje nam pomaga, da vidimo stvari bolj jasno in čez čas ugotovimo, kje smo ga polomili ter te napake ne ponovimo več.

 

 

3. Pokaže nam, kaj moramo izboljšati 

V starih zapisih lahko preučujemo naš način življenja in razmišljanja ter ugotovimo, kaj bi bilo dobro izboljšati ali popraviti. Opazimo vzorce, ki so nam koristili in tudi tiste, ki bi jih morali spremeniti, da bo naše življenje postalo bolj pozitivno. 

 

 

4. Prostor za izražanje čustev

Vsak človek potrebuje prostor, kjer je lahko ranljiv in izrazi svoja čustva brez, da bi ga kdo obsojal. Dnevnik je za tovrstne zadeve odličen pripomoček, saj se mu lahko izpoveste kadarkoli, kjerkoli in na način, ki ustreza le vam. Če svoje stiske in šibkosti izlijete na papir, vam bo pri srcu lažje in občutek boste imeli, da se vam je od srca odvalil kamen.

 

 

5. Prostor za kreativnost

Izvrsten pripomoček za zapisovanje idej, zanimivih stvari in dogodkov, ki so se vam zgodili v življenju. Če svojo kreativnost napišete, narišete ali celo počečkate na papir, se boste lažje organizirali in ugotovili, da se vam je v glavi pojavilo še več idej, ki vam bodo pomagale, da se nadgradite in ustvarite nekaj novega.

 

 

6. Izboljšamo svoj način pisanja

Več kot pišeš, boljši ste v pisanju. Besedni zaklad se izboljša, izboljša pa se tudi načni govorjenja. Kmalu ugotovite, da so vaši stavki lepše oblikovani in se jih da lepo ter gladko brati. Razvijete svoj način pisanja, ki vas pomirja in vam pomaga najti vsakodnevne rešitve.