Kako pogosto bi morali prati te stvari?

Čeprav jih uporabljamo vsak dan, jih preredko očistimo
Ključne besede:
   uporabno    nasvet    pranje

Teh 10 stvari ne dobimo z navodili za uporabo, zato veliko ljudi sploh ne pomisli, da bi jih morali bolj pogosto prati. Da ne boste ponavljali napak, sledite priporočilom strokovnjakov, ki pravijo, da bi morali prati:

 

1. Posteljnina: enkart tednsko ali na dva tedna

Na posteljnili se nabirajo kožne celice, tkanina pa vpija naš pot, zato so odlično gojišče za pršice. Raje niti ne razmišljaj, kaju vse živi v tvoji postelji, ampak raje vsaj enkrat na dva tedna zamenjaj posteljnino.

 

2. Ščetke in čopiči za ličila: enkrat mesečno

Če jih še ne čistiš, je zdaj skrajni čas, da s tem začneš - ne samo, da se na ščetkah in čopičih nabirajo ostanki ličil, družbo jim delajo tudi bakterije, ki živijo na tvoji koži. S pranjem jih osvežimo in podaljšamo njihovo življenjsko dobo, če jih želiš razkužiti pa jih lahko preprosto postaviš v pomivalni stroj!

 

3. Vzglavnik: vsakih 6 mesecev

Ne samo, da jih je potrebno prati, vsakih nekaj mesecev jih je tudi potrebno zamenjati. Če tudi tebe vzglavnik spremlja od otroštva, je vsekakor čas, da si privoščiš novega.

 

4. Kuhinjske krpe: enkrat tedensko

Na njih se ne nabirajo le ostanki hrane, pač pa tudi virusi in bakterije, ki se množijo na naših kuhinjskih pultih, posodi in rokah. 

 

5. Modrček: po tem, ko ga 3- ali 4-krat oblečeš

Dovolj je že, če ga opereš na roke in posušiš. 

 

6. Brisače za kopel: po treh do štirih uporabah

Brisače so po uporabi morkre, z njimi pa odstranjujemo tudi odmrlo kožo - kot takšne so idealno gojišče bakterij-

 

7. Zimske rokavice: Tri do štirikrat na sezono

Rokavic ne umažemo samo navzven, pač pa tudi s svojimi rokami, zato jih je potrebno prati pogosteje, kot to navadno počnemo.

 

8. Posteljno pregrinjalo: vsakih 6 mesecev

Najboljše je, da jih operemo, ko se menjajo letni časi - tako se na prihod mrzlega vremena in na svežino pomladi pripravimo tudi s svežino postelje.

 

9. Kavbojke: po tem, ko jih nosimo 4 do 5-krat

Strokovnjaki za čiščenje priporočajo, da jih operemo v hladni vodi in da se izogibamo prekomernemu pranju, saj bodo tako prej izgubile barvo. Namest pogostega pranja priporočajo, da jih včekrat prezračimo.

 

10. Brisače za roke: na 2 do 3 dni

Mogoče se to zdi precej pogosto, ampak glede na to, da so navadno v bližini stranišč, in da so prav tako kot brisače za tuširanje vedno vlažne, to niti ni tako slaba ideja.