TELO OPOZARJA: Znaki, da uživate premalo beljakovin!

Beljakovine so zelo pomembne za normalno delovanje telesa
Ključne besede:
   beljakovine    uživanje    zdravje    pomembno    vsakdan Premalo beljakovin privede do tega, da se nonstop redite

Premalo beljakovin privede do tega, da se nonstop redite

Beljakovine so zelo pomemben del vaše prehrane, zato je prav, da si jih vsakodnevno zagotovite čimveč in jih ne izpuščate pri obrokih. Naše mišice, organi in tkiva so sestavljeni iz beljakovin, zato poskrbite zanje z vnosom hrane, ki vsebuje veliko beljakovin in tako ohranjajte normalno delovanje telesnih funkcij.

 

Če jih uživate premalo, vam telo to pokaže na več različnih načinov: 

 

Daje vas tesnoba in imate motnje razpoloženja 

- beljakovine pomagajo pri proizvodnji dveh kemikalij v možganih dopamina in serotonina, ki sta odgovorni za dobro razpoloženje, dober spomin, občutek sreče in zadovoljstva.

 

Imate veliko poškodb

- Beljakovine so pomembne za absorbcijo kalcija, ki je ključnega pomena za močne kosti. 

 

Vaše misli so zamegljene

- Dopamin, epinefrin, norepinefrin in serotonin so kemikalije v možganih, ki so zelo pomembne za dobro osredotočenost. Če vase vnašate premalo beljakovin, potem se ravnovesje v vašem telesu poruši. Utrujeni ste, zmedeni in imate težave s koncentracijo.

 

Imate visok holesterol

- V telo vnašate premalo beljakovin, zasipate pa ga z ogljikovimi hidrati, ki zagotovo niso najboljša izbira. Beljakovine povečujejo občutek sitosti in če jih ne zaužijemo dovolj, imamo občutek, da smo nonstop lačni. Posegamo po nezdravih prigrizkih, ki nas nasitijo le za kratek čas. To vodi do povišanega nivoja v telesu in hormonskega neravnovesja, oboje pa privede do slabega holesterola v krvi.

 

Ponavljajo se vam težave s prebavo 

- Za zdravo presnovo in hiter metabolizem naše telo potrebuje dovolj aminokislin. Če jih ne vnesemo dovolj, naše črevo ne proizvaja dovolj encimov in se pojavijo težave s prebavo. Uredite si prebavo s probiotičnimi živili, probiotiki, kislim zeljem, kislo repo ali doma narejenim kefirjem.

 

Neredne menstruacije

- Če vašemu telesu ne boste zagotovili zadostno količino beljakovin, boste porušili hormonsko ravnovesje, ki pa se bo pokazalo z nerednimi menstruacijami. Če so težave resnejše, je potrebno obiskati zdravnika, saj lahko nakazujejo na sindrom policističnih jajčnikov.

 

Imate težave z nespečnostjo

- Razlogov, ko ne morete zaspati je veliko, a eden izmed njih je tudi pomanjkanje beljakovin. Zaradi tega se dvigne nivo kortizola, ki je hormon stresa. To privede do nespečnosti, začnejo pa se vam pojavljati tudi druge težave.

 

Nenehno se redite

- Beljakovine so tiste, ki veliko bolje kot ogljikovi hidrati stabilizirajo nivo krvnega sladkorja skozi ves dan. Dajejo občutek sitosti za dlje časa.

 

Pojavljajo se vam težave z nohti

- Nohti so sestavljeni iz aminokislin, ki sestavljajo beljakovino nohta keratin. Če se vam nenehno lomijo, cepijo, so krhki in posledično rastejo še počasi, potem je to znak, da imate premalo aminokislin oz. beljakovin.