Kako odstraniti sledi novoletne zabave?

Naj za zabavo ostanejo samo lepi spomini, ne madeži!
Ključne besede:
   gospodinjstvo    triki    čiščenje

Novoletna nabava je za nami, gostiteljem pa je poleg lepih spominov ta za seboj gotovo pustila tudi kakšen trdovraten madež. Da se boš teh lahko čim boljše rešil/a, si lahko pomagaš z naravnimi čistilnimi sredstvi, ki jih najdeš v vsaki kuhinji!

 

Najpogostejše se  po novoletnih zabavah borimo s trdovratnimi madeži rdečega vina na prtih in preprogah. Če boš takšen madež skušal/a odstraniti, ko bo ta še moker, ga preprosto posuj s soljo in prelij z mineralno vodo. Če se madež rdečega vina posuši, ga skušaj odstraniti tako, da ga posuješ s sodo bikarbono, nato pa preliješ s sokom limone ali alkoholnim kisom.

 

Še eno skrito orodje v boju proti vinskim madežem je brivska pena – nanesi jo na madež. Počakaj nekaj trenutkov in izperi z vodo.

 

 

Če se po prtu polije gazirana pijača, boš madež najlažje odstranil/a s čistilom za stekla, medtem ko je madeže kave ali sadnih sokov najboljše namočiti v raztopino soli in tople vode ali limonin sok.

 

Mastne madeže bosta iz preproge odstranili soda bikarbona ali instant polenta. Nasujte jiu na madež in pustite, da čez noč vsrkavata maščobo, nato pa preprogo zjutraj preprosto posesajte.

 

 

Če je bila vaša večerja svečana, je verjetno na tvojem prtu ostala tudi kakšna sled voska. Tega preprosto postrgaj s tkanine z nožem, nato pa nanjo položi časopisni papir in prt prelikaj – vročina likalnika bo stopila vosek, ta pa se bo vpil v papir.