10 zanimivosti o božiču

Na Islandiji imajo kar 13 Božičkov!
Ključne besede:
   božič    seznam    zanimivosti

Božič je v zadnjih letih prerasel svoje nekdanje božične navade in tudi k nam pripeljal tradicije iz drugih držav, z njimi pa tudi zanimivosti, ki jih le malokdo pozna:

 

1. Da bi Božiček lahko pravočasno obdaroval vse otroke, bi moral vsako sekundo obiskati 822 domov in potovati s hitrostjo približno 1000 km/sekundo.

 

2. Polaganje daril v nogavice izvira iz 12. stoletja, ko so francoske nune revnim družinam podarjale nogavice, napolnjene s sadjem in oreščki.

 

3. Obešanje nogavic izhaja iz nizozemskega običaja nastavljanja čevljev, polnih hrane, za osličke svetega Miklavža, ti pa v zameno za hrano pustijo majhna darilca.

 

4. V Evropi vsako leto vzgojimo 60 milijonov dreves samo za to, da postanejo božične jelke.

 

5. Najvišje božično drevo, ki je segalo dobrih 67 metrov visoko, so leta 1950 postavili v nekem nakupovalnem središču v Washingtonu.

 

6. Po tem, ko jelka odsluži svojemu namenu, lahko njene iglice pojemo, saj so bogate z vitaminom C.

 

7. Obešanje darilc in piškotov na drevo verjetno izhaja iz običajev Druidov, ki so verjeli, da so drevesa prinašalci dobrih stvari.

 

8. Decembrski dobri mož, ki obdaruje otroke ima po svetu različna imena - med tem ko Američani poznajo Santa Clausa, mu v Nemčiji rečejo Kriss Kringle, v Italiji Babbo Natale, v Franciji Pere Noel, v Rusiji pa Ded Moroz.

 

9. Poljubljanje pod omelom je dediščina vikingške boginje ljubezni Frigge, ki so jo povezovali s to rastlino.

 

10.  Na Islandiji poznajo kar 13 Božičkov, vsak od njih pa otrokom prinese darilo. 12. decembra eden za drugim pričnejo prihajati iz hribov in pridne otroke obdarujejo vse do božiča.