11 načinov, kako shladiti sobo, brez uporabe klimatske naprave

Rjuha v zmrzovalnik? Ok, poskusimo!
Ključne besede:
   trik    nasvet    vročina    soba    ventilator    spanje    hlajenje    rjuha

Prišlo je težko pričakovano poletje, z njim pa tudi vroče, neprespane noči, ki jih preživimo v iskanju primernega položaja, da bi situacijo vsaj malo omilili. Našli smo nekaj preprostih trikov, s katerimi si lahko pomagate, če v bližini ni klimatskih naprav.

 

1. Uporabite bombažno posteljnino svetle barve. Bombaž diha, svetla barva pa zmanjšuje vsrkavanje vročine. Posteljnino v poletnih dneh menjajte večkrat, saj se ponoči bolj spotite.

 

2. Ventilator proti večeru ali zgodnjemu jutru obrnite proti oknu. Vsrkal bo hladen zrak, ki bo zamenjal toplega v sobi.

 

3. Ventilator postavite pred skledo, napolnjeno z ledom. Medtem, ko se bo led počasi topil, bo ventilator ''posrkal'' hladen zrak in poskrbel, da ohladi prostor. 

  

4. Čez dan poskrbite, da okna, zavese in žaluzije ostanejo zaprta, saj to preprečuje, da bi vroč zrak prišel v sobo.

 

5. Pred spanjem ugasnite vse električne naprave, ki oddajajo toploto (računalnik, televizija itd.).

 

6. Preden greste v posteljo, se oprhajte z mlačno ali hladno vodo. To bo ohladilo vaše telo in izboljšalo spanec.

  

7. Če je le možno spite sami, drugače pa poskrbite, da se čim bolj udobno namestite. Če se s partnerjem preveč stiskata in držita drug ob drugega, to ustvarja toploto, s katero pride do potenja, nevzdržne vročine ter posledično neprespanih noči. (P.s.: Se bosta raje objela in pocrkljala zjutraj!)

 

8. Oblecite si široko bombažno majico, ki bo vpila znoj in pustila koži, da diha.

 

9. Med večernim prhanjem si rahlo zmočite lase. Vlaga bo ponoči poskrbela, da vam bo prijetno hladno. 

 

10. Zraven postelje postavite vedro polno hladne vode in brisačo. Če vam bo ponoči vroče, vanj pomočite noge. To vam bo ohladilo celo telo.

 

11. Rjuhe dajte v vrečo in jo položite za nekaj časa v zmrzovalnik. Nikar predolgo, da ne zmrznejo, temveč le za toliko časa, da se shladijo. Poskrbele bodo, da vam bo prijetno hladno.