Ko se počutiš slabo, pa nimaš pojma zakaj! Teh 5 stvari povzroča slabo počutje

Številka 5 te bo presenetila, ampak kar brez panike!
Ključne besede:
   počutje    vzrok    slabost    plastika    neverjetno    ugotovitev    zdravje

Nikoli ne bi pomislil, da te doma obkrožajo stvari, ki so lahko vzrok tvojega slabega počutja. 

 

1. Konzervirana hrana

 

Na prvem mestu veljajo za najbolj škodljive konzervirane hrane juhe in testenine. Lahko vsebujejo sledi kemikalije BPA (bisfenol A), ki je pogosto uporabljena pri pakiranju živil. V raziskavah so ugotovili, da je v več kot 90 % konzerv prisoten BPA. 

 

Ta kemikalija namreč povzroča naslednje zdravstvene težave: 

 

~ bolezni srca

~ sladkorno bolezen tipa 2 

~ moško spolno disfunkcijo.

 

Nepredelana konzervirana hrana lahko vsebuje nevarne bakterije, ki jih poznamo pod imenom Clostridium botulinum. Te lahko povzročijo: botulizem, resna bolezen, ki lahko privede do paralize in smrti, če se ustrezno ne zdravi. 

 

Pomembno: Ne uživaj hrane, kjer so vidne izbokline, če je na embalaži razpoka ali pušča.

 

2. Plastične posode

 

To so posode, ki so narejene iz snovi, ki vsebujejo raznorazne kemikalije, med drugim snov imenovano ftalat*. 

 

*ftalat - družina kemičnih spojin, ki se uporabljajo v industriji plastike kot mehčala ali kot snovi, dodane polimerom za izboljšanje gibljivosti.

 

3. Osvežilci zraka

 

Raziskava je pokazala, da so nekateri osvežilci zraka, ki jih uporabljaš v svojem stanovanju bolj škodljivi tvojemu zdravju, kot si misliš. Medtem, ko veselo špricaš stanovanje in uživaš v prijetnih vonjavah, pa si resno škoduješ zdravju. Morda vsi osvežilci zraka niso škodljivi, velja pa biti pozoren pri etiketah in napisih, kaj vse vsebujejo.

 

4. Plastična folija

 

PVC (polivinil klorid) najdemo v večini prozornih folij in je eden izmed najbolj nevarnih oblik plastike. Gre za različico kemikalije imenovana ''plasticisers'', ki je dodana folijam, da so prozorne in bolj fleksibilne. Te kemikalije so dokazano povzročile rakava obolenja na testiranih živalih v laboratorijih. 

 

5. Mehko oblazinjeno pohištvo

 

Zagotovo ne bi nikoli pomislil, da je stvar na kateri tako zelo rad ležiš škodljiva ter da vsebuje kemikalije, ki škodijo tvojemu zdravju. Govorimo o postelji in sedežni garnituri, ki lahko vsebujeta poluretansko peno, ki povzroča tvoje neznano pokašljevanje, draži nosno sluznico, oči in koža, povzroča pa celo bronhitis. Pena lahko sprošča tudi *toluen, ki lahko na dolgoročni rok preseneti s pljučnimi težavami, sploh, če spadaš med tiste, ki so za tovrstne bolezni bolj dovzetni. 

 

*Toluen - aromatski ogljikovodik, derivat benzena in se v industriji uporablja kot surovina za  druge proizvode. Vdihavanje lahko povzroči resne nevrološke okvare.