Si super mama? Če prikimaš vsem 7 točkam, potem si zagotovo!

''Vzemite si čas za svoje najdražje, da vam čas ne bo vzel njih!''
Ključne besede:
   mama    super    napotki    otroci    ljubezen    druženje    starševstvo    materinski dan

Starševstvo je življenjska šola in nikoli ne moremo zagotovo reči, da vemo in znamo vse. Otroci so unikatni in vsak potrebuje svoj pristop, še največ pa šteje nematerialna dobrina, ki ji rečemo: neskončna ljubezen. To, da z ljubljenimi preživljate svoj čas in ste tam, ko vas najbolj potrebujejo, pomeni največ. In če se vam včasih zdi, da ste slaba mama, ker imate preveč dela ... se ustavite, zadihajte in posvetite čas svojim najdražjim. Zapomnite si: ''Vzemite si čas za svoje najdražje, da vam čas ne bo vzel njih!''

 

Super mama je ... 

 

1. Manj časa na telefonu in več časa z družino. Zaveda se, da Facebook in Instagram nista pomembna ter da jo zanima, kako živijo drugi, dokler ima ob sebi svoje otroke. Z njimi želi preživeti kvaliteten čas, brez, da jih slika in to nonstop objavlja na Instagram. Ne zanima jo, kaj se je zgodilo Mojci iz sosednje ulice in če se je Petra že razšla s fantom. Super mama je aktivna in se posveča pravemu življenju in ne virtualnemu.

 

2. Se ne primerja z drugimi mamicami in je samosvoja. Otroke vzgaja na svoj način in živi tako, kot paše le njej. Ve, kaj osrečuje njo in njene mulčke ter za njih želi le najboljše, čeprav se včasih komu ne zdi. Nič ni narobe, če ji kdaj iz ust uide kakšna kletvica ali pozabi otroku oprati majico. Tudi super mama je iz mesa krvi in včasih ji ne gre vse po planu. Besede, ki jih sliši od drugih mam jo ne ganejo, predvsem, ko gre o moralah in pravilni vzgoji otrok. 

 

3. Si zna vzeti čas zase in biti sama. Ne išče izgovorov, kot so: ''Joj preveč imam dela, moram v trgovino, zdaj moram to in ono ...'' Ne! Ona ve, da si mora včasih vzeti čas samo zase, brez, da ima zraven otroke. Takrat gre v naravo teči, morda v miru pije kavo, bere knjigo, si privošči frizerja ali ne počne nič nenavadnega kot le to, da se relaksira. Če ji ne uspe najti trenutka zase med tednom, to zagotovo naredi med vikendom in si napolni baterije za nove izzive.

 

 

4. Je včasih malce otročja in norčava ter zna ponagajati otrokom na način, da jih spravi v dobro voljo. Zaveda se, da mora slabo voljo pustiti v službi in včasih malce pozabiti na skrbi. Otroci čutijo, če je njihova mama žalostna, v stresu in vse to ''stresa'' na njih. Še vedno se zna igrati, valjati po tleh, plesati, govoriti šale in v sebi zbuditi otroka. Tudi stroga zna biti, a je otroci zaradi tega nič manj ne spoštujejo. 

 

5. Zna prisluhniti svojim otrokom in jim ne skače v besedo. Mama ve, da nima vedno prav in je pripravljena sklepati kompromise. Seveda je tista, ki ima običajno zadnjo besedo, a se trudi, da, če le lahko, ustreže svojim malčkom. Prisluhne jim tudi takrat, ko je v pomanjkanju s časom, a ve, da ga mora nameniti njim. Včasih lahko le minuta poslušanja in pozornosti spremeni vse.

 

6. Gre s prijateljicami ven in to brez slabe vesti, da je zaradi tega slaba mama. Poskrbela je za otroke, jih dala v varstvo, zdaj pa je čas za odklop. Vsaj enkrat na mesec si privošči, da gre s prijateljicami na večerjo ali v klub, kjer se zabavajo in si dajo duška. S tem ni prav nič narobe - to je mama, ki ni pozabila živeti in je še vedno polna energije.

 

7. S svojimi otroki rada preživi čas v naravi in ne pred televizijo. Veliko ji pomeni, če se lahko z njimi žoga, gre na kolo ali sprehaja po parku. Poskrbi, da je njena družina čimbolj aktivna in se izogiba vožnji z avtom, če se le da. Ne moti jo, če si otrok umaže novo majico in ne zganja panike, če pade na tla - temu se reče otroštvo. Prav tako ni slabe volje, če gredo sosedovi na počitnice v Ameriko, ona pa bo z otroki morala biti doma - se ne primerja z drugimi in je srečna s tem, kar ima.