Današnja kulinarična prireditev: Predstavitev kruha Zelenka na Špici

Imamo recept, da bo iz vaše pečice čimprej zadišalo po zelenem kruhu
Ključne besede:
   kruh    domače    Zelenko    Ljubljana    Špica    recept Kruh z bučnimi semeni

Kruh z bučnimi semeni

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, danes na Špici ob Ljubljanici med 10. in 15. uro pripravlja izobraževalno – kulinarično prireditev na prostem Ljubljano čutim – vonjam, okušam, slišim, vidim, tipam

 

Dijaki in študenti BIC Ljubljana bodo vsem obiskovalcem predstavili nov pekovski izdelek - kruh Zelenko, ki spodbuja lokalne in sezonske hrane. Popeljali jih bodo v svet doživetij in skozi vseh pet človeških čutil v duhu Zelene prestolnice Evrope predstavili Ljubljano. 

Dijaki programa naravovarstveni tehnik na BIC Ljubljana bodo predstavili medovite rastline, čebelarsko opremo in različne vrste medu. Pripravili pa bodo tudi medeno degustacijo, za razvajanje brbončic.

 

Ker je ravno prvi šolski dan, so se odločili, da prav posebno pozornost namenijo prav šolarjem, ki se bodo lahko udeležili Zelenih iger brez meja. To bodo predvsem igre, ki so jih poznale naše babice in počasi prehajajo v pozabo, zato je prav, da jih osvežimo in na nek način skušamo malce ohraniti.

 

Šolarji bodo imeli možnost izdelovanja žabic in zmajev iz papirja ter različnih mas. Tisti, najbolj radovedni pa se bodo lahko preizkusili v kvizu in sestavljanki o naši prestolnici Ljubljani. 

 

 

Ravnateljica BIC Ljubljana Tjaša Vidih in hkrati vodja prireditve je povedala: 

 

''Kot izobraževalni center na BIC Ljubljana želimo obiskovalcem približati lokalno in sezonsko hrano. Obiskovalci bodo lahko poskusili nov pekovski izdelek z imenom Zelenko, ki smo ga na BIC Ljubljana prav za to priložnost razvili skupaj z dijaki in študenti.''

 

Vsi ljubitelji domačega kruha ga boste lahko spekli kar doma, po sledečem receptu:

 

Sestavine: 

 

1. Kislo testo:

- 0,20 kg pšenične bele moke T 500

- 2,5 dl vode

 

2. Glavno testo:

- 0,50 kg kislega testa

- 1,60 kg pšenične črne moke T 1100

- 30 g kvasa

- 22 g soli

- 90 g bučnega olja

- 250 g mletih bučnih semen

- 3 - 4 dl vode

 

Postopek:

 

V posodi najprej pripravite kislo testo in sicer dan pred glavno mesitvijo. Dobro ga premešajte in nato pustite stati na sobni temperaturi 18 do 24 ur. Glavno testo zmesite iz vseh sestavin naenkrat. Pustite ga počivati 1 uro, premesite in oblikujte v zavite štručke. Posujte jih z mletimi bučnimi semeni. Vzhaja in peče naj se do zlatorjave barve.

 

Pa dober tek!