Naravna sredstva, ki bodo odgnala nadležne komarje stran

Zakaj je dobro en kozarec piva privoščiti tudi komarjem?
Ključne besede:
   komarji    naravno    sivka    kis    česen    poletje    znebitev    rešitev    sredstva

Poletje je čudovit čas, ko na plano pridejo tudi komarji in nam ne dajo spati. Veliko ljudi poseže po agresivnih repelentih, ki jih kupi v trgovinah in se s tem želi znebiti nadležnega mrčesa, lahko pa za to poskrbite čisto naravno - nekaj stvari najdete v domači kuhinji - zagotovo!

 

1. KAFRA

 

Vonj eteričnega olja kafre je zelo potenten in oster, svež in z močnimi začimbnimi podtoni. Odlično se meša z eteričnimi olji sivke, melise in kamilice. Če nam nagajajo insekti, muhe in molji, lahko na kosem vate nakapljamo nekaj kapljic eteričnega olja kafre in ga damo v omaro ali pa uporabimo izparilnik.

 

2. ČESEN

 

Komarjem vonj po česnu smrdi, bolj kot ljudem, saj imajo boljši voh. Pripravek tako zavohajo tudi, ko ga mi ne zaznamo več. S tem razpršilom lahko posprejamo tudi predmete ali prostore v stanovanju. Zmešajte česen in vodo. Pet glavic česna stresete v liter vrele vode in nekaj časa kuhate. Ko se tekočina ohladi, jo lahko nalijete v posodico z razpršilcem. 

 

3. KAVNA USEDLINA

 

Ko zjutraj spijete kavo, nikar ne zavrzite kavne usedline, ki vam bo pomagala odgnati komarje. Recept je preprost: kar ostane v vaši kavni skodelici oziroma po kuhanju kave, najprej posušite. Nato dajte usedlino na aluminijasto folijo in jo podkurite. Pripravek bo oddajal vonj, ki komarjem nikakor ni po godu.

 

4. SIVKA

 

Komarji vonja sivke ne prenesejo. Če vam ne dajo miru enostavno prižgite svečo z vonjem po sivki ali uporabite eterično olje. Lahko si pripravite tudi domače milo z vonjem po sivki, ekvaliptusu ali kateri drugi rastlini, ki smrdi komarjem, ali kupite tekoče milo oziroma losjon z vonjem po sivki ali citrusih. Če bodo vaša koža in oblačila komarjem smrdeli, obstaja velika verjetnost, da vas bodo pustili pri miru in si raje poiskali novo tarčo, ki ne bo imela vonja po sivki oziroma citrusih.

 

5. POPROVA META

 

Prav tako kot bazilika ima tudi poprova meta v listih posebno olje, ki povzroča smrt komarjev. Liste lahko tudi zmečkamo v rokah in dobili bomo še bolj močan vonj.

 

6. PIVO IN OSTALI ALKOHOL

 

Vonj piva in ostalega alkohola je nekaj, kar prav tako odganja stran te nadležne insekte. Preprosto nalijte pivo v kozarec in ga postavite v sobo, kjer jih imate največ. To jih bo odgnalo stran le v primeru, da piva ne boste popili :)

 

7. GRENIVKA

 

Ne le, da je grenivka polna vitamina C in zdravih antioksidantov, ta sadež uspešno odganja tudi komarje in klope. Vsako jutro se spomnite in pojejte ali pa si iztisnite sok grenivke

 

8. JABOLČNI KIS

 

Tudi jabolčni kis povzroča, da je naš vonj drugačen, močnejši. Če redno uživamo jabolčni kis, nas komarji ne bodo imeli preveč radi..

 

9. LISTI BAZILIKE

Obstaja kar nekaj ugodnosti bazilike, med njimi so tudi zdravljenje aken in pomoč pri glavobolu. Listi bazilike pa vsebujejo olje estragol, ki je strupen za komarje. Najbolj pametno je, da jo postavimo poleg vode.

 

10. OGNJIČ IN ROŽMARIN

Če na vrtu ali v cvetličnih lončkih v stanovanju posadiš ognjič ali rožmarin, bodo komarji ostali daleč stran.