Klopa nikoli ne odstranjujte z oljem!

Odstranjevanje klopa z oljem je nevarno!
Ključne besede:
   klop    odstranjevanje    koža    olje    nevarno    strup    bolezen

Odstranjevanje klopa ni tako enostavno in hitro, kot prikazuje posnetek. Ženska na posnetku namreč pokaže sila preprosto metodo, kako v manj kot 20 sekundah odstraniti klopa, brez uporabe pincete. Nanj zlije olje z vonjem poprove mete in brez težav klopa odstrani ali bolje rečeno, se je ta odstranil kar sam od sebe. Pa je res ravnala prav? NIKAKOR!

 

Olje z vonjem poprove mete odganja insekte, nikar pa z njim ne mažite kože takrat, ko je nanjo prisesan klop!

 

Na mesto, kjer se je ''zasadil'' klop, nikoli in nikdar ne dajemo vode, olja ali kreme. Zakaj? Klop, ki je prisesan na kožo, se zaradi tega zaduši in še isti trenutek iz sebe spusti vso količino strupa ter jo vbrizga v tvoje telo. Čeprav klop takoj umre in odpade s kože, to še ne pomeni, da te predtem ni okužil.

 

 

Že res, da so nekoč klope iz kože odstranjevali tako, da so nanj kanili kapljico olja, nato pa mesto vboda polkrožno masirali ali pustili, da se gostitelj napije olja in izvleče rilček iz kože. Tega nikar ne počni več, kajti ko se prične klop boriti za zrak, lahko v telo vbrizga še večjo količino strupa.

 

 

Klopa vedno odstranite s pinceto! Primite ga čim bližje na mestu vboda in nato s krožnimi gibi previdno izvlecite ven

 

Vsak klop ni kužen, a je prav, da se zavedamo, kako nevarne bolezni prenašajo. V Sloveniji je najpogostejši klopni meningoencefalitis in borelioza lyme, ki lahko ob neprimernem zdravljenju povzročita nemalo težav, v najhujšem primeru tudi smrt.