4 situacije, ko ni dobro piti prekomerne količine vode

Je sploh možno, da lahko s pitjem vode pretiravamo?
Ključne besede:
   voda    prekomerno    pretiravanje    dehidracija    urin    zdravje    kozarec

''Pitje vode je zdravo in prav je, da jo čez dan spijete čim več,''  s pitjem vode v življenju ne gre pretiravati. Prav je, da poskrbite za dehidracijo, a ne pretiravajte. Ste se kdaj vprašali, kdaj je lahko preveč? Če ste prikimali tem 4 točkam, potem pitje vode malce omejite.

 

1. PO OBILNEM OBROKU 

 

Po obilnem obroku, ko ste do sitega napolnili svoj želodec, ni potrebe potem, da ga takoj obremenite še z vodo. Običajno se nas po obroku loti žeja in takrat vase zlijemo več, kot bi morali. Narediti 2 - 3 požirke, da si osvežite usta, nikar pa ne spijte več kot pol litra vode naenkrat. To lahko obremeni želodec in povzroči neprijetno napihnjenost ali pekočo zgago, hkrati pa se hrana ne bo dobro prebavila.

 

 

2. PO INTENZIVNI VADBI

 

Razumljivo je, da se po intenzivni vadbi počutite žejne, a nikar vase takoj ne zlijte pol litra vode naenkrat. Telo je z znojenjem izgubilo tekočino in je dehidrirano, pa vendar pazljivo z vodo. Vaše telo zdaj potrebuje bolj hranljive snovi, ki pa jih lahko s preobilico vode odplakne stran. Vase vnesite kalij in natrij, zato je super, če po požirkih spijete kokosovo vodo, magnezij oz. vitaminski napitek ali 250 ml beljakovinskega napitka.

 

 

3. ČE STE ŽE POPILI PREKO 3 LITRE VODE 

 

Verjeti ali ne, vendar tudi prekomerno pitje vode lahko ogrozi vaše zdravje. Prevelika količina vode lahko povzroči, da iz telesa odplaknete vse pomembne snovi in povzročite, da vaše ledvice ne delujejo več normalno, kar povzroči slabo počutje. Če spijete več kot 5 litrov vode na dan in se ne ukvarjate s športom, potem to zagotovo omejite in zmanjšajte.

 

 

4. ČE IMATE PROZOREN URIN

 

Če je urin pretemen, to zagotovo ni dobro, prav tako pa ni dobro, če je presvetel oz. nima barve. Če je torej vaš urin popolnoma prozoren, potem lahko to nakazuje na to, da ste popili preveč vode.

 

Domov | Ekipa | Združenje Radio2 | Program
Kontakt | Pogoji uporabe | Frekvence | Raba piškotkov | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del

Copyright © 2017 Radio 2