Mali Kris potrebuje zdravilo, ki stane več kot 2 milijona evrov! Časa ima le še 4 mesece ...

Mama Ana srčno upa, da bo Slovenija stopila skupaj in pomagala njenemu sinu
Ključne besede:
   Kris    deček    zdravljenje    bolezen    denar    zdravilo    pomoč    Slovenija    dobrodelnost Foto: Moni Černe

Foto: Moni Černe

19-mesečni Kris iz Kopra se je rodil z redko genetsko boleznijo, spinalno mišično atrofijo tipa 1 (SMN 1). Gre za bolezen, zaradi katere telo ne proizvaja potrebne beljakovine, posledica tega pa je odmiranje mišic. Ima najhujšo obliko že omenjene bolezni, v primeru katere mišice, ki so potrebne za hranjenje in dihanje, počasi odmirajo. Zdravniki so mu na začetku napovedali največ osem mesecev do enega leta življenja.

 

Da bi deček zaživel karseda normalno življenje, pa bi mu lahko pomagala genska terapija (gre za zdravilo zolgensma), ki naj bi pozdravila spinalno mišično atrofijo. Težava nastane, ko je govora o denarju, saj zdravljenje stane vrtoglavih 2,5 milijona dolarjev, kar nanese 2,3 milijona evrov. Po pogovorih s podjetjem, ki proizvaja zdravilo, so tako ugotovili, da je edina možnost, da Kris dobi to zdravilo, v ZDA. Tam bi mu zdravilo aplicirali, naprej pa bi ga nato spremljali na nevrološkem oddelku pediatrične klinike v Ljubljani.

  

Kris je vesel deček, ki se sicer veliko smeje, jokati pa, ne more, ker za to nima moči. Ko ga nekaj boli, mu po licih pritečejo solze. Ni zmožen sedeti sam, ne more hoditi, zato uporablja invalidski voziček, če mu glava pade vznak, je sam ne more dvigniti. Ker ima oslabljen imunski sistem, se z vrstniki skorajda ne sme družiti, v času viroz je izoliran doma. Odkar je lani zbolel za hudo pljučnico, jé pasirano hrano, med spanjem ima ventilacijo, najmanj dvakrat na dan ima respiratorno terapijo, poročajo Slovenske novice.

 

Kris z očetom (Foto: osebni arhiv)

 

Tega zneska Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne krije, saj zdravila v evropskem registru zdravil še ni. Zdravljenje bi morala mlada družinica v celoti plačati sama, a tega denarja žal nima. Zato so se po pomoč obrnili na slovensko javnost. Upamo, da bomo Slovenci stopili skupaj in pomagali dečku, da bo zaživel tako, kot si zasluži vsak otrok na tem svetu. 

 

Dodatno omejitev predstavlja tudi dejstvo, da mora Kris omenjeno zdravilo prejeti do dopolnjenega drugega leta starosti. Ker bo deček januarja dopolnil dve leti, to pomeni, da časa ni več veliko.

 

Vsem, ki bi želeli pomagati malemu Krisu, lahko sredstva nakažete na TRR:

SI56 0510 0801 6627 635

Palčica pomagalčica

Namen nakazila: za Krisa