To so stvari, ki vašega pasjega kosmatinca spravljajo v stres

Mislite, da ga crkljate, v resnici pa ga spravljate v stres
Ključne besede:
   pes    vzgoja    stres    lastnik    objemanje    božanje    sproščenost    kosmatinec

Da bi se vaš hišni ljubljenček počutil sproščeno in varno v domačem okolju, morate vedeti, kaj ga spravlja ob živce. Ne glede na umirjenost in tolerantnost psa, pa majhnega otroka in psa nikoli ne smete pustiti brez nadzora.

 

Stvari, ki psa spravljajo v stres so:

 

Prepogosto objemanje

 

''Skoraj 81,6 % psov ne mara, da se jih prepogosto objema, saj jim to povzroča stres in anksioznost,'' je pokazala raziskava objavljena na spletni strani Psychology Today. Samo 7,6 % psov je bilo med objemanjem zadovoljnih, 10,8  % pa ni pokazalo nobenih čustev. Znaki, ki nam kažejo, da je pes med objemanjem v stresu so: spuščena ušesa, žalosten pogled (lahko vidimo beločnico) ali celo zaprte oči, glava pa je obrnjena proč (nas ne želi gledati v oči). 

 

Božanje po glavi

 

Psi vsako dejanje, ki prihaja ''od zgoraj'' razumejo kot grožnjo. Če želite pobožati psa po glavi in se začne odmikati, potem se ustavite. Pes vam bo z odmikanjem pokazal, da mu ni do dotikanja, če pa boste še naprej silili vanj, se lahko začne braniti z renčanjem ali celo zobmi.

 

 

Prehitri sprehodi

 

Ne vlecite psa za povodec medtem, ko ovohava in gleda okoli sebe, saj s tem zaznava različne vonjave in se socializira, hkrati pa išče primeren teritorij za opravljanje potrebe. Ne hitite, ampak si vzemite čas zanj in uživajte z njim. Sprehod mora biti nekaj, kar psa in tudi vas razveseljuje, ne pa spravlja v stres.

 

 

Glasno kreganje

 

Če se na psa velikokrat derete, bo imel občutek, da ga kaznujete. Večino lastnikov razjezi to, ko jim kosmatinec povzroči škodo, kot je, da pogrize kavč, se polula na neprimernem mestu ali z umazanimi tačkami umaže preprogo. Vedite, da pes ni kriv in ste ga tako naučili vi oz. ga niste. Namesto, da se nanj derete in ga glasno oštevate, se z njim ''pogovorite'' in na drugačen način razložite, da to ni prav. Pes ni neumen in bo hitro razumel, da nekaj ni naredil prav. Lahko poskusite tudi tako, da, ko bo naslednjič nekaj naredil prav, ga pohvalite in mu dajte priboljšek, v nasprotnem primeru pa bo ostal brez njega - za piškot se bo vedno potrudil ;)

 

Draženje psa za zabavo

 

Pes bo najprej draženje vzel za igro, a bo kmalu ugotovil, da nekaj ni v redu. Ne vlecite ga za rep, ne kličite ga, če ga ne boste z ničemer nagradili in ne drezajte vanj, če vidite, da mu je neprijetnno. Z draženjem lahko izgubite njegovo zaupanje in avtoriteto nad njim.

 

 

Oblačite ga v neprimerna oblačila

 

So psi, ki jih moramo za mrzle zunanje razmere obleči v oblačila narejena prav po meri zanje in so psi, ki tega ne potrebujejo, saj svojo telesno temperaturo uravnavajo preko kožuha. Če boste vašega kosmatinca oblačili le za to, ker se vam zdi v oblačilih ljubek, lahko povzročite, da se bo počutil precej neudobno, stresno in se celo pregrel, kar bo spremenilo njegovo obnašanje v razdražljivo in neposlušno.

 

Izogibanje pasji šoli

 

Psa je potrebno naučiti ubogati in ga že zgodaj seznaniti z vsaj osnovnimi ukazi. Nekateri lastniki lahko to naredijo brez pasje šole in učenju psa posvetijo ogromno časa, drugi pa se tega enostavno ne znajo lotiti. V pasji šoli se bo tako pes, kot tudi lastnik naučil potrpežljivosti, znal bo ohranjati pozitiven in zdrav odnos, hkrati pa se bo socializira.

 

 

Povzročanje glasnih zvokov

 

Pasji sluh je bolj razvit kot človeški, zato ga z neprimernimi zvoki ne spravljajte v stres, če to ni potrebno. Kadar sesate, si sušite lase ali počnete ostala glasna gospodinjska opravila, poskrbite, da psa ni v vaši bližini. Tudi, ko zunaj grmi ali poka, poskrbite, da bo vaš ljubljenček na varnem, saj ga to lahko spravi v hud stres in mu pusti posledice.

 

Močne vonjave

 

Če imate psa v stanovanju ali hiši, potem bodite previdni pri tem, katera čistila uporabljate in s kakšnimi vonjavami osvežujete stanovanje. Prav tako se ne parfumirajte v njegovi bližini ali sobi, kjer počiva.