Zakaj bi se moral REGRAT večkrat znajti na vašem krožniku?

Regrat ima nešteto zdravilnih učinkov, pomaga pa tudi pri hujšanju
Ključne besede:
   regrat    zdravje    hrana    živilo    telo    učinki    obrok

Uživanje regrata ima številne in zdravju ugodne učinke, kar so vedele že naše babice. Vsebuje tudi vitamine A, B in C, veliko kalija in drugih mineralov. Holin v regratu vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja. Tako listi kot tudi korenina imajo po zaslugi vsebnosti grenčine diuretične lastnosti. Uživanje enih ali drugih je zato koristno pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in težavah z mehurjem.

 

Ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa in je zelo primeren za zelenjavno-sadne poste. Steroli v regratovih listih spodbujajo nastanek in izločanje žolča, s čimer pospešijo izločanje strupov iz telesa. Ker regrat vsebuje tudi kalij, ni nevarnosti, da bi zaradi njegovih diuretičnih učinkov telo trpelo pomanjkanje tega minerala.  

 

Korenine regrata nabiramo maja, junija in jeseni, mlade liste pa se nabira spomladi. 

 

Pozitivni učinki uživanja regrata na vaše telo:

 

~ krepi delovanje jeter

~ pomaga zdraviti hepatitis

~ pomaga odpravljati žolčne kamne

~ blaži težave pri endometriozi

~ pomaga odvajati vodo iz telesa

~ ima anticelulitni učinek

~ znižuje raven sladkorja v telesu

~ čisti organizem

~ niža raven estrogena v telesu

~ za močne kosti

~ za zdravje srca in proti raku

 

 

Za krepitev delovanja jeter, pri hepatitisu, endometriozi in tudi pri žolčnih kamnih-> priporočajo 500 miligramov pripravka iz regratove korenine v prahu dvakrat na dan. Enake količine najdemo tudi v nekaterih kombiniranih izdelkih, ki pospešuje odstranitev ali zavirajo nalaganje maščob.

 

Proti zastoju seča in ledvičnim kamnom -> močni sečni tok potegne ledvični pesek s seboj, prebavnim motnjam in zaprtju zaradi lenega črevesja in slabega izločanja prebavnih sokov, saj pospešuje delo vseh izločevalnih žlez. Poparek pripravimo tako, da dve čajni žlički zdrobljenih korenin in listov prelijemo s skodelico vrele vode. Namakamo 10 minut in popijemo dve skodelici na dan, uro po kosilu in večerji.

 

Proti zaprtju -> spijemo skodelico regratovega čaja 3x na dan. Je diuretik, žene na vodo, laksativ, spodbuja odvajanje blata.

 

Pri slabokrvnosti -> zjutraj in zvečer spijemo žličko svežega regratovega soka ali tinkture s pol kozarca vode.

Sveži sok iz regrata pripravimo tako, da tri pesti svežih listov prelijemo s 50 mililitri vode in jih v mešalniku dobro zmeljemo. Nastali sok odcedimo oziroma filtriramo in hranimo v hladilniku. Priprava: Sveži sok iz regrata pripravimo tako, da tri pesti svežih listov prelijemo s 50 mililitri vode in jih v mešalniku dobro zmeljemo. Nastali sok odcedimo oziroma filtriramo in hranimo v hladilniku.

 

Sveži sok pospešuje krvni obtok, izločanje vode in olajšuje prebavo. V ta namen ga lahko jemljemo 3x na dan po eno jedilno žlico. Svež regratov sok ali tekoč izvleček vedno zaužijemo z vodo. Kapsule ali tablete z izvlečkom regratove korenine lahko jemljemo s hrano ali brez nje.

 

Stranski učinki in strupenost

 

Lahko povzroči alergične reakcije, alergična zmogljivost je šibka, imajo pa jo vsebujoči seskviterpenski laktoni. V običajnih odmerkih ni strupen..

Domov | Ekipa | Združenje Radio2 | Program
Kontakt | Pogoji uporabe | Frekvence | Raba piškotkov | Volilna pravila | Seznam predvajanih del

Copyright © 2017 Radio 2