Konj Peyo hodi po bolniških sobah in tolaži paciente v njihovih zadnjih dnevih

Zgodba, ki seže do srca
Ključne besede:
   konj    terapevt    peyo    bolnica    pacient    bolezen    ljubezen    žival

Peyo je 14-letni konj, ki živi v Franciji in večino svojega časa preživi po bolnišnicah, kjer obiskuje različne bolnike in jim polepša dan s svojo prisotnostjo. Je terapevtski konj, ki ima posebno energijo, je rad z ljudmi in ga ne moti, če se ga nenehno dotikajo, ampak v tem celo uživa. Dvakrat na mesec obiskuje domove za ostarele in bolnišnce, kjer s pacietni preživi njihove zadnje dneve ter jim je v tolažbo. 

 

 

''Nihče ga ne sili, da pristopi do ljudi, ki so bolni in stari, temveč to stori sam od sebe,'' pravi njegov spremljevalec in skrbnik Hassan, s katerim hodi po bolnišnicah in nadaljuje: ''Peyo si sam izbere sobo v katero želi iti in točno ve, kdo je tisti, ki potrebuje njegovo bližino''.

 

 

Hassan pravi, da ima prav poseben čut in je še posebej nežen do ljudi, ki so hudo bolni in nemočni. Zaveda se, da potrebujejo bližino in da je v zadnjih trenutkih ob njih nekdo, ki jih ima rad ter jim da vedeti, da niso sami.

 

 

Bolni ljudje v njegovi bližini pozabijo na vse tegobe, pozabijo na bolečine in to, da jim je hudo. Peyo jih potolaži, nasmeje in spravi v dobro voljo. Že samo njegova bližina in dotik bolnim ljudem pomenita ogromno, kar so opazili tudi zdravstveni delavci, ki pravijo, da se razpoloženje iz negativnega nemudoma spremeni v pozitivno.

 

 

Zdravniki ne morejo verjeti, da lahko ena žival tako spremeni pogled na svet in potolaži še tako bolnega človeka, ki je že zdavnaj obupal nad vsem. Nihče se ga ne boji in nihče se ne pritožuje nad  tem ,da se konj sprehaja po bolnici. Vsi ga sprejmejo odprtih rok in komaj čakajo, da pride na obisk.

 

 

Peyo pa ni nežen in pozoren le do bolnikov, temveč se dobro razume tudi z zdravniškim osebjem, ko jih takole pozdravi, ko pride na obisk.