Triki, da bo hrana ostala dlje časa sveža

S temi enostavnimi triki boste vaši hrani podaljšalji življenje
Ključne besede:
   hrana    sveže    shranjevanje    folija    krompir    jagodičevje    zelena

Zelenjava in sadje začnejo precej hitro izgubljati svojo kvaliteto oz. začnejo gniti, če jih ne shranjujemo pravilno. Lotite se pravilnega shranjevanja teh živil in jim podaljšajte življenjsko dobo. To je seznam živil, ki jih običajno kupimo večje količine in bi radi, da ostanejo čimdlje časa sveža:

 

BANANE

 

 

Dno posode, kjer shranjujete banane, prekrijte s plastično folijo, saj se večina plina proizvaja na dnu sadja. To bo plodove obdržalo sveže dlje časa kot tudi sadje, ki ste ga postavili ob banane, saj plin vpliva tudi na hitrejše propadanje plodov, ki ste jih postavili zraven banan, kot so nektarine, breskve, melone, slive in paradižnik. Zato te plodove raje hranite ločeno od banan. 

 

ZELENA 

 

 

Če je ne shranite pravilno, hitro začne izgubljati svežino, hrustljavost in zgnije. Ko jo operete in posušite, jo zavijte v alu folijo, ki zadržuje vlago, a za razliko od plastične folije pusti plinom prosto pot. Tako bo zelena ostala sveža precej dlje, preden bo začela gniti. 

 

KROMPIR 

 

 

Krompir pogosto kupujemo v večjih vrečah, zato se rado zgodi, da zaradi tega hitro zgnije in to še preden ga uporabimo. Izognite se temu in ga shranjujte na primernem mestu, ki je hladno in suho, da pa se obstojnost še podaljša, vmes med krompir pa postavite še nekaj jabolk. 

 

GOBE 

 

 

Če boste gobe predolgo časa v hladilniku pustili zavite v plastični foliji in embalaži, bodo hitreje propadle, kot če jih zavijete v papirnate brisače ali jih položite v papirnato vrečko.  

 

JAGODIČEVJE 

 

 

S toplimi dnevi se bliža tudi sezona jagod, borovnic, ribeza in malin, ki pa prav tako v hladilniku rade zgnijejo. Če bi radi, da ostanjo čim dlje časa sveže, jih operite v mešanici kisa in vode (1:3), ga osušite in položite v hladilnik. S tem boste uničili bakterije na sadju, zaradi česar bo začelo kasneje plesniti.