Nisi zadovoljna s tem, kar vidiš v ogledalu? Potem NUJNO preberi tole!

Veš kaj? ... Lepa si
Ključne besede:
   samopodoba    zadovoljstvo    ogledalo    ženska    gubice    kilogrami    hujšanje    lepota    videz

Stojiš pred ogledalom in spet kritično opazuješ vsako gubico, siv las ali nepravilnost v obliki nekaj kilogramčkov viška, ki so se ti hinavsko prikradli na boke in zadnjico. Nisi si všeč, še več, marsikaj na sebi bi takoj spremenila, če bi le imela možnost. Ob jutranji kavi si ogledaš še fotografije vseh fitnes modelov in retuširanih modnih blogerk, ki jim slediš na Instagramu ter si v mislih nevede ponavljaš, da nisi dovolj ... 

 

 

Veš kaj? ... Lepa si. Morda sama v ogledalu resda vidiš podobo, ki ti ni všeč, ampak veš, česa tam ne vidiš? Ne vidiš svojega obraza, ki zažari, ko govoriš o ljudeh in stvareh, ki jih imaš rada. Ne vidiš iskric v tvojih očeh, ko razlagaš o svojih strasteh, hobijih in tistem najboljšem čokoladnem sladoledu, ki te vedno spravi v najboljšo voljo. Ne vidiš svojega nalezljivega nasmeha, ko ti sodelavec pri kavnem avtomatu razlaga neslano šalo, ki ti je tako hecna, da zaradi navala smeha začneš simpatično pokašljevati, tvoj obraz pa spremeni barvo.

 

 

Lepa si, ko se ti na obraz prikrade sramežljiv nasmešek, ko te na blagajni v trgovini predse spusti prijazen mladenič in odstopi vrsto. Še lepša si, ko te zjutraj, še pred prvo kavo, tvoj partner zagleda brez ličil in s skuštranimi lasmi ... takrat si najlepša, takrat si to ti. Zakaj tega ne vidiš? Ker to vidimo mi in tega ne boš našla v ogledalu! 

 

Ampak ne, ti še kar dvomiš, kajne? 

 

V iskanju popolnosti dajemo svojim možganom občutek, da nismo tisto, kar bi morale biti. Dan za dnem smo tako ujetnice vrtiljaka, ki nas prepričuje, da nismo dovolj. Ne krivi svojega telesa za vse slabe stvari, ki se ti morda dogajajo v življenju. Kritika nekoga tretjega nikdar in pod nobenimi pogoji ne bi smela vplivati na to, kako sama vidiš in sprejemaš sebe. Ne dovoli, da te številka na tehtnici definira, si mnogo več kot le cifra, pa naj bodo to leta, teža ali število sivih las na pravkar opranih laseh. 

 

Dnevno smo s strani medijev bombardirani z lepotnimi ideali in stereotipno definicijo, da je lepo in izklesano telo tisto, kar nekaj šteje v tem ponorelem svetu. A za vsemi suhljatimi modeli, ki s svojimi prekrasnimi retuširanimi očmi, pobeljenimi zobmi in popolno zadnjico obsojajoče strmijo v nas, je realnost, ki je v večini povsem drugačna kot si mislimo. 

 

 

Anoreksija, motnje hranjenja, zloraba drog, … vse samo zato, da se bodo nekega dne zapisale in v družbi obveljale kot lepotni ideal. Tisto, kar šteje. Tisto, kar je lepo. Pa čeprav je neresnično, nezdravo in v nasprotju z vso zdravo pametjo, ki jo vsaka od nas premore. Boš svojo hčerko res učila o tem, da se mora odreči visokokaloričnim jedem samo zato, da bo bolj podobna fotomodelom in zvezdnicam? Ali pa jo boš raje naučila, kako pomembno je, da ima rada in spoštuje svoje telo, ki je eno samo in edina stvar, ki ji je bila dana za vse življenje? Poišči deklico v sebi in ji povej točno to, kar bi povedala svoji hčerki. Mediji nam prepogosto ne prikazujejo naravnih, zdravih teles kot bi to me morda želele, zato je na nas, da blokiramo vse neumnosti in ideale, s katerimi se na koncu dneva manejo roke le oglaševalci in naročniki. Ne obremenjuj se z nerealnimi cilji. 

 

Ljubiti svoje telo samo takrat, ko je fit in takšno, kot si ga sama želiš je precej podobno kot bi imela rada svoje otroke samo takrat, ko se lepo obnašajo. To seveda ne pomeni, da imaš izgovor, da ne poskrbiš za svoje telo, ga neguješ in rekreiraš. Logično je, da se ne boš za celo življenje odpovedala čokoladi, sladoledu in ocvrtemu piščancu - to bi bilo prav zares narobe. Poišči ravnotežje med zmanjševanjem vnosa kalorij in zraven ne pozabi na še kako pomemben element – telovadbo. 

 

 

Predvsem pa, ne bodi vendar tako stroga do sebe. Ne glede na to, kako klišejsko se sliši, življenje je eno samo in tu nisi zato, da boš svojo starost dočakala v strahu pred tehtnicami in preozkimi oblekami, ki razkrivajo nekaj več maščobnih blazinic, kot bi jih sama želela. Tvoje telo je edina stvar, ki traja vse tvoje življenje. Ne bodi stroga do njega, tako kot jaz nisem bila stroga do Nutelline tortice, ki sem jo zmazala med pisanjem. Odlična je bila. Priporočam. Jabolko lahko vedno počaka, torta pa ne. Saj veš, kaj pravijo za en dan staro tortico? Tudi jaz ne, ampak zagotovo ni nič dobrega!