ČUDEŽNA ZAČIMBA, ki jo morate imeti v kuhinji: 10 razlogov, ki vas bodo prepričali

Kurkuma je kraljica med začimbami
Ključne besede:
   kurkuma    zdravje    lastnosti    pozitivno

Kurkuma se je že v preteklosti uporabljala ne le kot začimba, ampak tudi kot zdravilo. Lajša bolečine in otekline ter preprečuje vnetja v telesu. Z njo se spravite nad glavobol in boleče mišice po naravni poti. Recept je povsem preprost: čajno žličko kurkume raztopite v topli vodi in napitek takoj zaužijte. Kmalu bi morali čutiti izboljšanje počutja. Z njo pozdravite tudi boleče grlo, le da kurkumo tokrat zmešate s toplim mlekom.

 

Razlogi, zakaj bi morali uživati kurkumo:

 

- Čisti kri in prebavila, ter izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu.

 

- Spodbuja rast dobrih bakterij v črevesju in tako uravnava presnovo ter pospešuje prebavo. Pomaga pri napihnjenosti in tiščanju. Če imate prebavne težave, poskusite z jogurtom v katerega vmešate nekaj kurkume.

 

- Pomaga pri težavah z jetri in žolčnikom. Za to je zaslužen kurkumin, ki za jetra deluje kot stimulant.

 

- Ščiti srce in ožilje in znižuje slab holesterol.

 

- Zdravi gingivitis ali vnetje dlesni in odpravlja zadah iz ust.

 

- Je odlična za dezinfekcijo ran in opeklin. Uporabite jo lahko tudi zunanje: malo kurkume nanesite na odrgnino in jo čez nekaj časa sperite s hladno vodo.

 

- Blaži bolečine, predvsem, če imate težave z artritisom in revmo.

 

- Lajša vnetje sinusov in grla ter pomaga pri astmi. Če imate vneto grlo, zmešajte 1 čajno žličko kurkume z vročim mlekom.

 

- V indijski medicini se pogosto uporablja tudi za zdravljenje različnih vrst luskavice.

 

- Farmakologi iz Bhangavarja v Gujaratu (Indija) so celo primerjali delovanje kurkume (kurkumin) in Prozaca (fluoksetin) - antidepresiva. Rezultati so pokazali, da je kurkuma pri zdravljenju resnih depresivnih motenj enako učinkovita kot Prozac