Kozarca z vodo ne puščajte čez noč na omarici

Zjutraj si nalijte svežo vodo ... vedno!
Ključne besede:
   voda    noč    kozarec    bakterija    zdravje

Veliko ljudi ima navado, da si pred spanjem na nočno omarico postavi kozarec z vodo ali morda plastenko brez zamaška, če nas slučajno ponoči zgrabi žeja ali pa si le želimo osvežiti usta. A huje, kot nočno srkanje vode pa je to, da zjutraj to postano vodo spijete na prazen želodec. 

 

Znanstvenik Marc Leavy iz medicinskega centra v Massachusettsu nasprotuje temu, da si ljudje nosijo kozarec z vodo na nočno omarico, kar je tudi objasnil. 

 

''Resnica je, da voda ne vsebuje sladkorjev, proteinov in ostalih elementov, ki jih ima hrana, zato se naj njen okus ne bi spreminjal, vendar to ne drži. V vodi se nahajajo raznorazne snovi, mikroorganizmi in tudi bakterije, ki potujejo po zraku. Kozarec z vodo je zato prava tarča za tovrstne snovi, ki se vanj ujamejo in se tam tudi razmnožujejo. Bakterije na vaše telo vplivajo slabo in zaradi prekomernega uživanja postane vode, lahko privede do sprememb v telesu''. 

 

 

Kaj se dogaja z vodo, ki je izpostavljena zraku?

 

Zaradi absorpcije ogljikovega dioksida se njen pH vrednost zmanjša, kar povzroči, da se njen okus spremeni. Če pogledamo širše takšna voda naj ne bi bila ''smrtno'' škodljiva, a postane postana in ni koristna za zdravje. 

 

Izvor za slabo počutje ali nenehno oslabljen imunski sistem se lahko skriva ravno v tem, ko vsako jutro na tešče zaužijete vodo, ki je čez noč stala na nočni omarici. Sobna temperatura je torej kot nalašč za to, da se bakterije še hitreje razmožujejo - sploh tiste v vodi. 

 

Strokovnjaki svetujejo, da, če že ne morete ponoči brez vode in je zjutraj žeja prehuda, imejte ob postelji zaprto steklenico.