10 načinov, kako govoriti z otrokom da bo poslušal

Pomaga nekaj preprostih sprememb
Ključne besede:
   otrok    čustva    pogovor    spremembe    dotik    zgled    oče    mama

Če boste skušali izboljšati komunikacijo z otrokom, bosta življenje in vzgoja veliko lažja.

1. Približajte se 

Če vas otrok ne sliši, ker je preveč zatopljen v igro, ali vas noče slišati, ker gre za prebrisano strategijo, ni treba povzdigovati glasu z druge strani sobe. Pomagalo bo, če se mu približate, tako da bo lahko bolj pozoren na vas.

2. Spustite se na njegovo fizično raven

Otroci velikih ljudi morda niti ne zaznajo, saj je njihov način dojemanja drugačen. Če se boste poleg otroka usedli, ali pokleknili, vas bo lažje slišal in videl.

3. Uporabite dotik

Z nežnim dotikom pred nagovorom pridobite otrokovo pozornost.

4. Uporabljajte očesni stik

Ko se otroku približate in z njim tudi fizično ''izenačite'', vzpostavite očesni stik in ohranite umirjen ali dobrohoten izraz. Otroci bodo tako veliko bolje odreagirali kot na vznemirjen ali frustriran obraz.  

5. Uporabljajte kratke, neposredne stavke

Bodite jasni. Stavek ''čas je, da se obuješ in greš v avto,'' je boljši kot ''če ne bomo v petih minutah v avtomobilu, bomo zamudili zabavo in vse igre''. Otroci niso majhni odrasli, zato jih je treba nagovarjati drugače. Če želite biti učinkoviti, ostanite preprosti. 

6. Izogibajte se čustvenim odzivom

Seveda to vedno ne gre, toda uporaba čustvenih taktik za dosego ciljev, je neprimerna in škodljiva. Vpitje, sarkazem in prazne grožnje načnejo sleherni odnos in medsebojno spoštovanje. Raje postavite jasna pravila in meje in od tega ne odstopajte. Otrok se bo tako zavedal posledic. 

7. Ponudite izbiro

Ta strategije je še posebej uspešna, ko je otrok v ''šefovski'' fazi. Če ima občutek, da lahko izbira, se bo manjkrat prepiral za malenkosti. Na primer: ''Boš oblekel modro ali črno srajco?'' ali ''Greva na sprehod pred ali po kosilu?''

8. Povejte, kaj sme

Namesto ''ne puščaj igrač vsepovsod po sobi'' recite ''prosim, zlagaj igrače nazaj v škatlo''. Otroci se bolje odzivajo na besede, ki vzpodbujajo pozitivno obnašanje, kot pa na sporočila, ki jim govorijo, česa ne smejo početi. 

9. Spodbujajte odgovor ''da, mama''

Starši naj spodbujajo otrokov odgovor ''da, mama'' ali ''da, oče''. Tako bodo vedeli, da so otroci slišali zahtevo in se zavedajo dogajanja. 

10. Bodite zgled

Pomembna so dejanja, ne besede. Če boste spoštljivi, odgovorni in pozitivni v komunikaciji, se bodo tega naučili tudi otroci.