10 nasvetov za več prostega časa

Ne izgubljajte trenutkov
Ključne besede:
   čas    organizacija    svoboda

Kdo si ne želi, da bi imel več časa zase? Žal pa ga komaj najdemo še za tisto, kar moramo storiti in lahko o koščku zabave zgolj sanjarimo. Morda vam lahko pomaga nekaj nasvetov.

1. Ne dremajte!

Vsi to vemo in vsi grešimo. Tiste pol ure popoldanskega spanca vam ne bo koristilo, le preložili boste neizogibno. Bolje se je takoj lotiti dela. Presenečeni boste, kako ste učinkoviti!

2. Potrebujete le en seznam opravil

Ljudje imajo mešane občutke glede seznamov. Nekateri nanje prisegajo, drugi jih preklinjajo, tretjim se zdi, da se ne bodo nikoli več rešili iz tega kolesja. Če že, imejte le en seznam, različni seznami pomenijo le dodatno delo. 

3. Imejte urejeno delovno okolje

Če imate v službi pospravljeno, bodo tudi delovne naloge jasnejše, krama iz prejšnjih dni pa ne bo motila vaše pozornosti pri tekočih opravilih. 

4. Obleko, torbico in vse drobne potrebščine si pripravite že zvečer

Zelo preprosta odločitev, ki vam lahko zjutraj prihrani veliko časa in živcev. Poskusite biti vestni en teden – zagotavljamo, da se ne boste vrnili na stara pota. 

5. Ne odlašajte

Odlašanje pomeni smrt za učinkovito organizacijo. Bodite aktivni, kolikor se le da in ne odlašajte na jutri, kar lahko storite danes. Tako svetuje že star pregovor. 

6. Počnite le eno stvar naenkrat

Obstaja mit, da zmorejo ženske več opravil hkrati. To ni vedno res. Da, ženske zmorejo tudi to, a to je običajno takrat, ko nimajo izbire. Če imate čas, se raje posvetite le eni stvari. 

7. Vzemite si dvajset minut za hitre opravke

Obesite obleke v garderobno omaro, pobrišite prah v kopalnici, odgovorite na sporočila – to so drobni opravki, ki vam bodo za vikend prihranili veliko časa in energije. 

8. Znebite se odvečnih stvari

Če ste organizirana oseba, ima vse v vašem domu svoje mesto. In to ne v prašnem mraku pod vašo posteljo. Če pa hranite stvari, ki jih ne potrebujete, je čas, da se jih znebite. Verjemite, to je odlično porabljen čas. 

9. Recite ne bolj pogosto

Kako boste imeli sploh kaj prostega časa, če boste počeli stvari, ki jih želijo drugi? Ne bojte se reči ne stvarem, ki vas ne zanimajo. Vaš čas preživite tako, kot sami želite.

10. Uživajte v svobodi

Ko ste končno prosti, uživajte na vse pretege. Konec koncev ste garali za to, da boste počeli, kar vas je volja.